John říká NE euru i zákazu nošení zbraní – a připravuje telemost

Praha – Lídr evropské kandidátky Věcí veřejných Radek John chce v Bruselu bojovat například proti zamýšlenému zákazu držení střelných zbraní. Návrh eurokomisařky Cecilie Malmströmové podle něj významně ohrožuje bezpečnost občanů před zločinci a kriminalisty. John také odmítá zavedení eura v Česku jakožto neuvážený krok politiků. Chce se také vzdát svého platu ve prospěch voličů, kterým by v případě zvolení uhradil roční asistenční kartu pro řidiče.

John: Flákání europoslanců musí skončit (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

John se jako bývalý ministr vnitra hodlá v Bruselu zabývat zejména bezpečnostními otázkami. Jako jednu ze svých priorit vidí zachování možnosti vlastnit zbraň a bránit se tak v případě napadení či loupeže. Podle něj se oběti loupežných přepadení nyní spíše obávají, zda za nepřiměřenou obranu nepůjdou do vězení oni. „Člověk, který je napaden, to nesmí řešit a má mít právo popadnout cokoliv – mapu, židli nebo zbraň a bránit se,“ tvrdí John. Dalším velkým tématem je pro něj také konec pěstování geneticky modifikovaných plodin ve všech státech Unie.

John patří ke skupině poslanců, kteří slibují zříci se v případě zvolení odměn. „Plat europoslance je nemístně vysoký, vyzývám i ostatní kandidáty, ať se vzdají platu a řeší skutečné problémy Evropy a ČR,“ prohlásil John. Pro prvních 100 tisíc registrovaných voličů chce v případě zvolení zaplatit asistenční službu. Svůj plat chce posléze posílat na splacení úvěru. Jako jistou formu politického úplatku nicméně svůj záměr nehodnotí. „Já nechci peníze dát reklamkám, ale voličům,“ tvrdí na svých stránkách. Občany by také rád informoval o programu, zákulisí i „nástrahách“ europarlamentu prostřednictvím pravidelného online telemostu. O něm už prý jedná s tuzemskou televizí.