Ukrajina chce v květnu volit prezidenta i hlasovat o územní celistvosti

Kyjev – Souběžně s květnovými volbami hlavy státu chce Kyjev uspořádat 25. května i referendum o celistvosti Ukrajiny. Příslušný návrh zákona dnes vláda projednala a předloží ho k hlasování v parlamentu. Ukrajina dnes také vyhostila vojenského přidělence ruského velvyslanectví v Kyjevě.

Celostátní hlasování by mělo odpovědět na otázky týkající se jednoty Ukrajiny, územní celistvosti a decentralizace, řekl premiér Arsenij Jaceňuk. V regionech by se zároveň měla uskutečnit diskuse o ústavní reformě, jejíž osou bude posílení pravomoci regionů. „Jsme připraveni poskytnout také záruky pro užívání ruštiny a dalších jazyků národnostních menšin,“ konstatoval ministerský předseda.

Prezidentské volby se na Ukrajině mají konat 25. května, proruští vzbouřenci na východě země už ale dali najevo, že je hodlají ignorovat. Zhruba dva týdny před volbami hlavy státu chtějí povstalci v Luhanské a Doněcké oblasti uspořádat vlastní referendum, které se má vyslovit k návrhu na vyhlášení samostatnosti.

„Vážení členové vlády, země potřebuje činy a výsledky. Budou-li, pak to znamená, že vláda plní svou funkci. Pokud se ale v nejbližší době činy a výsledky nedostaví, nastanou personální změny ve vládě,“ prohlásil také na schůzi vlády Jaceňuk.

Ukrajinci by mohli hlasovat o prezidentovi a celistvosti země (zdroj: ČT24)

Ukrajina vyhostila ruského vojenského přidělence 

Ukrajina dnes rozhodla o vyhoštění vojenského přidělence ruského velvyslanectví v Kyjevě. Ukrajinu má opustit v co nejkratší době. Podle sdělení ministerstva zahraničí provedla ukrajinská tajná služba SBU „kontrarozvědnou operaci“ a dopadla ruského důstojníka „při akci“. Bližší informace tisková zpráva neobsahuje, zveřejněno nebylo ani jméno údajného špiona.

Ukrajinská média už zveřejnila několik informací o údajných ruských agentech zadržených na jihu a východě země. Moskva obvinění Kyjeva z podvratné činnosti odmítá, v rusko-ukrajinských oblastech podle Kremlu žádní ruští agenti nejsou.

Zpráva o diplomatickém incidentu přišla v době vyhrocených rusko-ukrajinských vztahů, vyvolaných separatistickými tendencemi ruskojazyčného obyvatelstva východoukrajinských oblastí. Proruští radikálové v Doněcké a Luhanské oblasti obsadili několik administrativních budov a pod kontrolou mají řadu měst včetně regionálního centra Luhanska.