„Trajekt je nestabilní,“ varoval korejský kapitán majitele

Soul – Kapitán korejského trajektu Sewol, který byl v době jeho nehody na dovolené, řekl vyšetřovatelům, že varoval rejdaře před nestabilitou plavidla. Loď, která se potopila pod velením zastupujícího kapitána I Čun-soka, se podle něj neměla přetěžovat. Vyplula přitom s nákladem třikrát těžším, než byla doporučená nosnost.

Motorové plavidlo Sewol prošlo v letech 2012 až 2013 rekonstrukcí. Rejdařství Chonghaejin Marine nechalo na lodi, kterou odkoupilo z Japonska, zvýšit počet kajut. Kaptán Sewolu ovšem považoval plavidlo po rekonstrukci za nestabilní. Vyšetřovatelům, kteří se zabývají tragickou nehodou trajektu, řekl, že rejdaře před nestabilitou plavidla v minulosti varoval. Podle prokuratury upozornil, že by Sewol kvůli špatné stabilitě neměl přepravovat příliš mnoho nákladu, majitelé lodi ale jeho naléhání ignorovali. V době, kdy se plavidlo převrátilo a potopilo, bylo trojnásobně přetížené.

Na nestabilitu Sewolu upozornil také test z letošního ledna. Podle jeho výsledku se těžiště lodi po stavebních úpravách přesunulo výše, a byla tedy méně stabilní.

Sewol havaroval 16. dubna ráno, na jeho palubě bylo 476 lidí. Většina z nich šla s lodí ke dnu. Potápěči zatím nalezli 212 mrtvých, dalších 90 lidí se stále pohřešuje. Přežilo 174 osob včetně 22 z 29 členů posádky. Mezi zachráněnými byl také I Čun-sok, který lodi v době nehody velel. Nyní ho stíhá policie.