V USA pozatýkali při speciální operaci 700 násilníků

Washington - Americká policie během rozsáhlé akce pozatýkala 700 násilníků. Většina z nich patří k rozvětvenému pouličnímu gangu, který operuje na území několika států. Měsíc trvající operace nesla název „Projekt Jižní cesta“.

V USA pozatýkali stovky členů gangu (zdroj: ČT24)

Akce probíhala v ulicích 179 amerických měst. Jejím cílem byl pouliční gang známý jako Sureno. „Projekt Jižní cesta běžel od poloviny března do poloviny dubna, představuje největší jednotný zátah proti organizovaným gangům v historii služby ICE. Násilníci jsou ti nejhorší z nejhorších. Jsou to špatní lidé ze špatných skupin, se zlými úmysly. Členové gangů nepřináší společnosti nic dobrého. Pokud bychom nezasáhli, násilí a zastrašování by se rozrůstalo jako vlna,“ prohlásil komisař pohraniční stráže Thomas Winkowski.

Vyšetřovatelé odhadují, že přes 600 zatčených patří mezi členy nebezpečného gangu. Každopádně nejméně polovina z nich má zápis o násilných činech v trestním rejstříku. „Hlídáme situaci velmi bedlivě. Věříme, že to je jen špička ledovce. Dokázali jsme na to vyčlenit dostatek našich sil a budeme v tom pokračovat, budeme tento gang dál rozkládat,“ poznamenal Winkowski.

Gang vznikl nejspíš v jižní Kalifornii, roste a získává vliv rychleji než jiné podobné organizace. Má na svědomí hlavně vraždy, vydírání a obchod s drogami. Jeho členové údajně vzhlíží k brutalitě mexické mafie.