Rusko porušilo poválečnou mapu Evropy, řekla Merkelová po jednání s Obamou

Washington – Rusko podle německé kancléřky Angely Merkelové porušilo akcemi na Ukrajině poválečnou mapu Evropy. Po jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou Merkelová vyzvala k respektování územní celistvosti Ukrajiny a pohrozila zavedením dalších sankcí. Obama na tiskové konferenci řekl, že Rusko musí za své akce na Ukrajině zaplatit.

„Pokud bude Rusko dále destabilizovat východní Ukrajinu, máme k dispozici nástroje, které můžeme zaměřit na jisté sektory ruské ekonomiky. A společně se skupinou G7 plánujeme tyto nástroje použít,“ pohrozil Obama. Připomněl, že Rusko se už nyní potýká s dopady sankcí, je v recesi a zároveň dochází ke snižování investic do Ruska.

Obama znovu vyjádřil podporu kyjevské vládě a vyzval ji, aby i ona dodržovala dohody z ženevských jednání.

Angela Merkelová poukázala na to, že události kolem odtržení Krymu od Ukrajiny a jeho přechod pod Ruskou federaci znamenalo porušení poválečné mapy Evropy. „Dohodli jsme se, že na toto porušování budeme reagovat společně. Jde o to, aby lidé na Ukrajině mohli samostatně a svobodně rozhodnout, kterou cestou chtějí jít,“ uvedla Merkelová s odkazem na nadcházející prezidentské volby, které se mají konat 25. května. kancléřka Moskvu vyzvala, aby důležitost těchto voleb akceptovala.

Zároveň pohrozila, že pokud Rusko nepřispěje ke stabilitě Ukrajiny, bude čelit dalším sankcím. „Touto cestou jít nechceme, ale závisí na Rusku, kudy se vydáme,“ řekla s tím, že Západ upřednostňuje diplomatické řešení.

Obama také zdůraznil, že Rusko musí zasáhnout i ve věci sedmi inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které separatisté už týden zadržují. Mezi zajatými členy mezinárodního týmu OBSE je i český důstojník. „Mezinárodní společenství nebude spokojeno, dokud Rusko v této věci něco nepodnikne,“ dodal Obama.