Boje na Ukrajině pokračují, Oděsa truchlí. „Je to válka,“ říká generál

Kyjev – Vojenská operace na východě Ukrajiny pokračuje útokem na Kramatorsk. Armáda ovládla kramatorskou televizní věž a pokračuje v boji o Slavjansk, který ovšem podle ukrajinského prozatímního prezidenta Oleksandra Turčynova jde pomaleji, než vláda očekávala. Ukrajinský generál Vasyl Krutov prohlásil situaci na východě země za válku. Z tragického pátku se vzpamatovává Oděsa, kde sice armáda nezasahuje, ale při požáru štábu proruských sil v Domě odborů po potyčkách mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty zahynulo 37 lidí, další čtyři zemřeli při střetech v ulicích. Město vyhlásilo třídenní smutek.

Ukrajinská armáda zahájila v pátek operace ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk, kde povstalci téměř před měsícem obsadili policejní stanice, další úřady a důležité body a fakticky tak převzali kontrolu nad městy. „Aktivní fáze operace za svítání pokračuje. Nepřestáváme,“ oznámil ráno ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Armáda dobyla televizní věž, generál hovoří o válce

Vojáci v pátek ovládli několik opěrných bodů ve Slavjansku, od sobotního rána je pod jejich kontrolou také kramatorská televizní věž. Ukrajinský generál Vasyl Krutov v poledne uvedl, že ve východní části Kramatorsku vypukly těžké boje. Situaci označil za válku. „To, čemu čelíme v Doněcké oblasti a východních regionech, není jenom nějaké krátkodobé povstání. Je to faktická válka,“ uvedl.

U Kramatorsku a také na slavjanském předměstí Andrijivka se bojovalo i v noci. Podle informací ruských a ukrajinských médií při tom zahynulo několik lidí, rozcházejí se však informace, kdo v Andrijivce vlastně bojoval. Podle velitele ukrajinské Národní gardy Stepana Poltoraka se vládní síly dostaly do střetu se separatisty, kteří se kryli za místními dětmi. Zastřelili přitom dva vojáky. Naopak povstalci oznámili, že čelili útoku ukrajinských radikálů z Pravého sektoru, kteří zastřelili deset lidí.

Podle prezidenta Oleksandra Turčynova operace postupuje pomaleji, než ukrajinská vláda původně očekávala. Ve 130tisícovém Slavjansku se vojáci zatím dostali jen na předměstí. Do centra se proniknout nepokusili, ženisté zatím odstraňují miny, které vzbouřenci položili. Ti tak mají město pod kontrolou. Podobně jako při zásahu speciálních sil ve Slavjansku v první polovině dubna je kolem důležitých cílů množství civilistů, které Turčynov označil za lidské štíty.

V pátek přišlo především při boji o Slavjansk o život kolem deseti lidí. Vůdce povstalců Vjačeslav Ponomarjov oznámil, že na straně rebelů padli dva lidé a zahynuli také tři civilisté. Ukrajinská armáda ztratila dva piloty vrtulníků, které separatisté sestřelili, dva vojáci zemřeli při boji o kontrolní stanoviště na slavjanském předměstí.

OHNISKA UKRAJINSKÉHO NAPĚTÍ:

Putin „ztratil vliv“ na separatisty

Situaci na východě Ukrajiny dnes komentoval mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Uvedl, že Rusko „ztratilo kontrolu nad obrannými silami na jihovýchodě Ukrajiny“. „Vzhledem k přímému ohrožení jejich životů je nelze přemluvit, aby složili zbraně,“ řekl Peskov. Dodal ale, že Putin neustále dostává informace o situaci na Ukrajině od své rozvědky.

Zda se Rusko chystá na východě Ukrajiny vojensky zasáhnout, nechěl Putinův mluvčí říct. „Na to nemohu odpovědět,“ uvedl.

Požár zahubil v Oděse 37 lidí, další čtyři zemřeli v ulicích

Nejvíce mrtvých ale zůstalo po pátku ve městě, kde žádná vojenská operace neprobíhá – v Oděse. Podle policie zahynulo 41 lidí, většina při požáru v budově, kde mají svůj štáb separatisté. Při potyčkách mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty bylo navíc zraněno nejméně 170 lidí a nemocnice ve městě urgentně potřebují krev. Město po pouličních střetech a požáru vyhlásilo třídenní smutek.

Podle ruské agentury ITAR-TASS mají žhářství na svědomí radikální nacionalisté z organizace Pravý sektor, ukrajinská média uvedla, že na budovu zaútočili proukrajinští demonstranti. Moskva z požáru obvinila ukrajinskou vládu. „Jsou fakticky spolupachateli,“ uvedl Putinův mluvčí Peskov.

Americké ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo Ukrajinu i Rusko, aby společně „nastolily mír, právo a pořádek“. „Násilí a výtržnosti, které vedly k tolika úmrtím a zraněním, jsou nepřijatelné,“ stojí v prohlášení.

Nepokoje v Oděse
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Poliakov
Vydáno pod