Proruská obrana Kramatorska padla, město ovládla ukrajinská armáda

Kyjev – Do Kramatorska, který několik týdnů ovládali proruští radikálové, vstoupily ukrajinské jednotky. Obsadily klíčové objekty, ulicemi města projíždějí obrněné transportéry. Obrana Kramatorska padla kolem poledne, o případných obětech armádní ofenzívy se zprávy ukrajinských médií nezmiňují, ruská média hovoří o několika mrtvých.

Podle ruských médií je situace v Kramatorsku chaotická. Ve městě probíhají pouliční boje, hlášeny jsou oběti na životech, uvedla státní televize Rossija 24. V ulicích se podle ní pohybují neoznačení ozbrojenci a „střílejí na všechno, co se hýbe“. Podle moskevského rozhlasu drží vzbouřenci v Kramatorsku už jen centrální náměstí. V okolních ulicích hoří autobusy a trolejbusy. V držení lidí věrných Kyjevu je nyní televizní věž, centrála tajné služby SBU a několik dalších dříve okupovaných objektů.

Ukrajinští vojáci v ulicích Kramatorska
Zdroj: ČT24

Kramatorsk se 170 000 obyvateli bylo dosud spolu s nedalekým Slavjanskem hlavním opěrným bodem separatistů, kteří usilují o odtržení celé Doněcké oblasti od Ukrajiny. Útvary ukrajinské Národní gardy, oddíly policie a jednotky ukrajinské armády zahájily na severu Doněcké oblasti ofenzívu v pátek. Ráno se podle Kyjeva „Slavjansk s okolím“ ocitl v obklíčení.

Povstalci v Luhanské oblasti vyhlásili všeobecnou mobilizaci mužského obyvatelstva, komentátor Ondřej Soukup to ovšem považuje spíše jen za propagandu, protože jde maximálně o několik stovek či tisíc lidí.

Podle Moskvy podporuje ukrajinskou armádu NATO, podle Kyjeva byly násilnosti v Oděse vyprovokovány zvenčí

Ruská média dnes rozšířila zprávu, že útočící ukrajinskou armádu podporují žoldnéři ze zemí Severoatlantické aliance. Podle agentury RIA Novosti jde konkrétně o asi 300 Poláků, Litevců, Lotyšů a Estonců, kteří byli povoláni jako polní velitelé a poradci. Z obavy před odhalením jim prý nyní kyjevské ministerstvo vnitra urychleně vyrábí ukrajinské pasy.

Ukrajinská tajná služba SBU zase podle agentury Reuters uvedla, že nepokoje v Oděse, při nichž v pátek zahynuly na čtyři desítky lidí – většinou proruských aktivistů, vyprovokovaly společně s ruskými kruhy i ilegální vojenské skupiny z moldavského Podněstří. Sabotéry prý také financovali blízcí spolupracovníci svrženého prezidenta Viktora Janukovyče Serhij Arbuzov a Oleksandr Klymenko, kteří se „skrývají v sousední zemi“. V budově odborů, kde si požár vyžádal většinu pátečních obětí nepokojů, se podle některých svědků našlo nejméně 15 ozbrojených Rusů a pět lidí z Podněstří.

Proruští aktivisté drancovali v Doněcku úřad, který už mají v držení povstalci

Zhruba dvě stovky proruských demonstrantů dnes vtrhly ve východní části Doněcka do úřední budovy tamějšího guvernéra a sídla státní bezpečnosti. Objekt vydrancovali a vytloukli v něm okna. Útok byl dalším důkazem rostoucího chaosu, který v oblasti panuje. Cílem byla totiž budova, kterou už dávno mají pod kontrolou proruští separatisté.

„To je za včerejšek!“ zvolala demonstrantka Taťána Kamnivovová před objektem v souvislosti s pátečními násilnostmi v Oděse, při nichž zahynuly čtyři desítky lidí, vesměs ruských sympatizantů či ruských občanů. „Jsou to zrůdy, horší než zrůdy,“ dodala.

Vůdce krymských Tatarů se pokusil proniknout na Krym

Tisíce krymských Tatarů se dnes shromáždily na administrativní hranici Krymu s Ukrajinou, aby přivítaly svého předáka Mustafu Džemileva. Duchovní vůdce Tatarů, který se staví proti násilnému ruskému záboru, nesmí z rozhodnutí Moskvy na území poloostrova vstoupit. Podle ukrajinských médií demonstranti protrhli kordon ruských speciálních sil, aby Džemilevovi cestu na Krym umožnili. Džemilev nakonec tlaku ruských vojsk ustoupil a vrátil se na Ukrajinu. Incident se stal v obci Armjansk, která leží na silnici spojující Krym s ukrajinským vnitrozemím.

Džemilev před odjezdem vyzval své krajany, aby nedopustili krveprolití. Prohlásil, že Tataři na Krymu okupační správě neustoupí a budou dál bojovat za svá práva. Davy krymských Tatarů se pak z ukrajinské strany hranic v doprovodu ruských ozbrojenců vrátily na Krym.

V Luhansku byli raněni dva vojáci

Dva raněné vojáky si vyžádal dnešní útok ozbrojených proruských separatistů na vojenskou jednotku a sídlo vojenské správy pro odvody rekrutů v Luhansku na východě Ukrajiny. Přestřelky propukly na třech různých místech Luhanska, incidenty hlásí místní média i z dalších míst na východě země. Ukrajinské jednotky podle agentury Interfax zahájily v půlmilionovém přístavním městě Mariupol útok na radnici, obsazenou separatisty. K dalším potyčkám mezi vládními silami a separatisty došlo v Kosťantynivce. „(…) vede se boj s teroristy, kteří se pokoušejí dobýt televizní vysílač. Používají i těžkou výzbroj. Na naší straně jsou ranění, ale držíme se,“ napsal ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku.

„Po ukončení operace ve Slavjansku a Kramatorsku provedeme aktivní fázi (protiteroristické) operace i v dalších městech (kontrolovaných separatisty),“ uvedl v televizi tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.