Po stovkách unesených nigerijských děvčat pomohou pátrat i USA

Abuja - Spojené státy chtějí pomoct při pátrání po 276 nigerijských školačkách, které zajali v polovině dubna zřejmě radikální islamisté ze skupiny Boko Haram. Podle dřívějších zpráv už je převezli do sousedních států. „Únos stovek dětí skupinou Boko Haram je neomluvitelný zločin. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom podpořili nigerijskou vládu v jejím úsilí navrátit tyto mladé dívky do jejich domovů a únosce pohnat před spravedlnost,“ řekl při návštěvě Afriky šéf americké diplomacie John Kerry.

USA pomohou hledat unesené školačky z Nigérie (zdroj: ČT24)

Nigerijská vláda je pod palbou kritiky za to, že pro záchranu dívek nedělá dost. Namítá, že úřady musejí postupovat diskrétně, protože únosci pohrozili, že dívky zabijí. Příbuzným i veřejnosti to ale nestačí. Demonstruje se v hlavním městě a demonstrují krajani v zahraničí.

Ozbrojenci vtrhli do ubytovny v Chiboku v provincii Borno 14. dubna. Sjely se tam právě školačky ve věku 15 až 18 let ze širokého okolí kvůli závěrečným zkouškám. V zajetí jich skončilo přes tři sta, padesátce se později podařilo uprchnout. Unesené dívky jsou ale podle dřívějších informací už za hranicemi - v Čadu a Kamerunu. Některé z nich prý byly přinuceny si vzít své únosce.

Incident se připisuje radikálům ze skupiny Boko Haram, která proti centrální vládě bojuje už pátým rokem. Její členové stojí taky za dvěma bombovými útoky v hlavním městě, při nichž zemřela skoro stovka lidí. Ve městě se má přitom už příští týden konat schůzka Světového ekonomického fóra.

Boko Haram chce na severu Nigérie zavést radikální formu islámu. Její útoky a boje s vládními jednotkami na severu země si podle zprávy organizace Amnesty International vyžádaly od začátku letošního roku nejméně 1 500 obětí, asi 250 000 lidí bylo donuceno kvůli bojům opustit domovy.