Umírající teenager vybral 100 milionů na charitu

Londýn – V přepočtu 350 tisíc korun na charitu chtěl získat nevyléčitelně nemocný britský teenager Stephen Sutton dřív, než zemře. Nakonec sehnal přes 100 milionů. Devatenáctiletý mladík milující život musel prokázat značnou vnitřní sílu – peníze se začaly ve velkém sypat až ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že rakovinu nepřemůže.

Nemocný teenager vybral na charitu 100 milionů (zdroj: ČT24)

„Znáte to úsloví - když ti život nadělí citrony, udělej z nich citronádu. Ale co když ti nadělí rakovinu?“ říká Sutton, kterému před čtyřmi lety našli rakovinu tlustého střeva. Tehdy mu bylo 15 let a na Facebook si napsal 46 věcí, které chce stihnout, než umře. Na seznamu měl seskok padákem, surfování v davu na gumovém člunu nebo bubnování před velkým publikem – to se mu nakonec splnilo na stadionu ve Wembley.

Stephen Sutton:

„Nechci umřít. Ale jestli můj příběh naučí lidi, aby nebrali svůj život jako samozřejmost, tak ať se to stane. Do té doby si budu naplno užívat každou vteřinu. Rakovina je hnusná. Ale život je super.“

Jak si Stephen přání odškrtával, začali se mu ozývat lidé s nabídkami. „Chtěli mi dát peníze na dovolenou, na splnění dalších snů, ale já jsem odmítl. Rozhodl jsem se dát jejich peníze na charitu,“ říká teenager, který zkusil vybrat deset tisíc liber – a nakonec sehnal přes tři miliony na Fond pro podporu teenagerů trpících rakovinou. „Nejsme velká charita, vybereme tak 12 milionů liber ročně. Stephen za necelý týden sehnal čtvrtinu našeho rozpočtu,“ říká členka fondu Siobhan Dunnová.

Ani ta největší suma ale Stephena nezachrání – 22. dubna napsal svým internetovým fanouškům: „Ode mě poslední palec nahoru. Dělal jsem, co se dá, ale tuhle překážku už nezdolám.“ V hospici už si jen promítá, co s nemocí zažil. Vyšlo mu, že pomoc druhým mu přinesla větší štěstí, než celý seznam splněných snů.