Švýcaři zmrazili Janukovyčovi bankovní účty - má na nich skoro čtyři miliardy

Kyjev - Pro podezření z praní špinavých peněz zmrazilo Švýcarsko bankovní účty s celkovou částkou 170 milionů švýcarských franků (asi 3,8 miliardy Kč), které patří svrženému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a jeho rodině. Tato částka odpovídá zhruba polovině ročního rozpočtu českého ministerstva kultury.

Sama švýcarská vláda už na konci února nařídila zmrazit aktiva dvaceti Ukrajinců, včetně Janukovyče a jeho syna Oleksandra. V březnu pak doplnila na seznam dotčených jména dalších devíti Ukrajinců. V březnu už zmrazila majetek Janukovyče a dalších 17 bývalých předních ukrajinských představitelů Evropská unie.

Podle listu Zentralschweiz am Sonntag švýcarský federální prokurátor zahájil vyšetřování v pěti případech kvůli podezření z praní špinavých peněz. Zmrazil přitom majetek, kterého se vesměs dotýká již únorové opatření švýcarské vlády.

Janukovyč čelí ve své vlasti čtyřem trestním stíháním. Podle vyšetřovatelů se podílel na masových vraždách demonstrantů, neústavně se chopil moci, vyzýval ke svržení nové vlády v zemi a spolu s dalšími lidmi se zmocnil rozsáhlého veřejného majetku a tyto převody následně legalizoval. V posledních třech letech prý byla vyvedena celková suma 70 miliard dolarů z ukrajinského finančního systému na zahraniční účty.

Janukovyčův nejstarší syn Oleksandr koncem roku 2011 v Ženevě založil společnost Mako Trading, obchodující s ukrajinským uhlím. Původní profesí zubař získal jmění odhadované na půl miliardy dolarů. Mako Trading řídí podnikatel Felix Blitštejn, který současně stojí v čele firmy Partefina, sídlící na stejné adrese. Podle listu L'Hebdo tato firma patří ukrajinskému miliardáři Rinatu Achmetovovi, který Viktora Janukovyče podporoval.

Na východě Ukrajiny chaos, Přerovský je doma (zdroj: ČT24)