Neznámí útočníci zabili v Jemenu dva francouzské diplomaty

Saná - Neznámí útočníci zastřelili v jemenské metropoli Saná dva francouzské členy delegace Evropské unie. Atentát se stal v diplomatické čtvrti jen několik set metrů od francouzského velvyslanectví. Atentátníci z místa uprchli. Jejich motiv zůstává neznámý.

Podle policie stříleli útočníci z jedoucího auta. Cílem útoku byli diplomaté. Jeden muž zemřel na místě, druhý po převozu do nemocnice. Zranění utrpěl ale také jemenský řidič. Vyšetřování je v plném proudu. Policie zjišťuje, jestli šlo o přímý útok, nebo pokus o únos. Ty jsou v poslední době v Jemenu běžné.

Francouzský prezident Francois Hollande zločin odsoudil jako „zbabělý atentát“ a přislíbil, že státní služby ve spolupráci s jemenskými úřady udělají vše, aby odhalily všechny okolnosti a pachatele „ohavného činu“.

Atentát odsoudila také šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. „Mise EU pomáhá Jemenu na cestě k demokracii a k hospodářskému rozvoji. Žádáme jemenskou vládu, aby podnikla všechna potřebná opatření k nastolení bezpečnosti v zemi, protože bez toho nebude možný žádný pokrok v řešení dalších problémů, jimž Jemen čelí,“ varovala ústy svého mluvčího Michaela Manna.

K útoku došlo v době, kdy jemenská armáda bojuje na jihu země proti teroristům z al-Káidy. V neděli tam v bojích přišlo o život na čtyřicet radikálů.

Útok na francouzské diplomaty v Jemenu (zdroj: ČT24)