Michelangelův David je v ohrožení, praskají mu kotníky

Florencie – Slavné soše Davida hrozí, že se pod vlastní vahou zhroutí. Podle odborníků jsou Davidovou Achillovou patou kotníky, v nichž byly zjištěny prasklinky. Dílo, odhalené v roce 1504 a uložené ve florentské akademii od roku 1873, doplácí na své stáří a „nadváhu“.

Michelangelo Davida vytesal z údajně ne právě nejkvalitnějšího bílého mramoru, který je sám o sobě měkký a po určitém čase se začíná drolit. Hmotnost 5,5 tuny a zužující se spodní část sochy představuje pro tento kámen nadměrnou zátěž. Praskliny se objevily i na pařezu, o který se David opírá levou novou. Ten tam je, aby dodal soše potřebnou stabilitu.

Michelangelův David
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Samotné praskliny nejsou ničím novým - objevovaly se na soše už v minulosti a vždy byly vyplněny sádrou. Podle odborníků dílu uškodilo to, že bylo na náměstí ve Florencii vystaveno větru a dešti po tři staletí. Navíc byla socha tehdy nakloněná dopředu.

Michelangelův David
Zdroj: Halaška Jan/ČTK

Při dávných bouřlivých nepokojích byla soše navíc uražena ruka, která se rozlomila na více místech. Ani oprava i další restaurační zásahy pak dílu moc neprospěly. Nyní odborníci zvažují, zda originál Davida neumístit do bezpečnějšího sklepení, kde by byl uchráněn před vibracemi a případným zemětřesením, které by pro ni mohlo být osudné.