Hannig: Euro svazuje, přistěhovalectví rozbíjí tradiční hodnoty

Praha - Euro vše zdraží, mzdy a důchody ale zůstanou stejné, říká lídr Strany zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států Petr Hannig. Česká republika by se podle něj měla snažit vyjednat výjimku, abychom jej nemuseli přijmout. „Euro je dobré pro banky, velké firmy, ale řadoví občané na něm tratí,“ dodává předseda strany kandidující do Evropského parlamentu. Jeho další prioritou je omezit přistěhovalectví do EU, imigrace podle něj posunuje evropské hodnoty "jinam". Jeho důsledky odráží například výtržnictví ve Francii, připomněl.

Hannig: Evropa se hrne k sebevraždě (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Hlavní prioritou strany je nepřijetí eura. Velice zoufalí jsou z eura například lidé v Itálii, Slovensko je na tom sice ekonomicky dobře, ale lidé ne, dodává. ČR by se podle něj měla snažit vyjednat výjimku, kterou nevyjednala při vstupu do EU. Je třeba přesvědčovat co nejvíce europoslanců, aby pro výjimku, eventuálně vyjednanou naší vládou, hlasovali, říká Hannig. Strana chce také omezit přistěhovalectví a plíživou islamizaci Evropy. „Máme celkem malou imigraci, ale vidíme, že i když první generace imigrantů je vstřícná k hostitelské zemi, další generace jsou vyloženě nepřátelské,“ říká Hannig. Problémy dělají imigranti například ve Francii - zapalují auta, rozbíjejí výlohy, podotýká Hannig. 

Evropa se podle něj hrne k sebevraždě, je třeba ji přivést ke zdravému rozumu. „Zdravý rozum je zachovávat tradiční evropské hodnoty, jako je rodina, úcta k práci, kulturní a sociální hodnoty atd., a to vše se imigrací posunuje někam úplně jinam,“ říká Hannig. Po pádu Kaddáfího režimu v Libyi, kde byla hranice pro přistěhovalectví, je to jedna vlna za druhou a to jednou dojde i k nám, dodává Hannig. Svoboda imigrantů je důležitá, pokud budou ctít zákony země, která je přijala, bude to v pořádku. Další prioritou strany je zrušení letního času. Podle Hanniga nemá smysl, je to lpění na starých věcech, dodává.

Plat v EP prý Hanniga nezajímá. Pokud uspějeme, máme možnost z těchto prostředků financovat talenty, říká. Jeho cílem je založit nadaci, která by se starala o „slušné lidi, kteří se dostali vlivem okolností pod hranici chudoby“. Podle něj se jedná například o důchodce, kteří učili a dnes kvůli malým důchodům nemají ani na zaplacení nájmů. V Evropském parlamentu by chtěli získat tři křesla. Jeho osobní prioritou je, aby se mohla říkat pravda. Kvůli politické korektnosti je mnohdy zakazována či trestána, říká. Chtěli by založit European Party of Common Sense (Evropskou stranu zdravého rozumu). Do kampaně chtěli dát nejdřív jen 40 tisíc, ale už se ale dostali ke stovkám tisíc. Sídlo EP by podle něj mělo být ve Štrasburku, a to včetně výborů. V Bruselu se to hemží lobbisty, kteří připravují hrozné zákony, které musíme implementovat, dodává předseda strany. Šéf Evropské komise by podle něj měl být Petr Robejšek, profesor z Hamburku, a v roli českého eurokomisaře by viděl např Ilonu Švihlíkovou.