Zrušte cestu na východ Ukrajiny, vyzývá MZV Čechy

Praha – Češi by se měli vyhnout východu Ukrajiny a jihoukrajinskému městu Oděsa. Doporučuje to české ministerstvo zahraničí (MZV). Zároveň vyzvalo Čechy, kteří už v těchto oblastech pobývají, aby raději odjeli. Podobné varování jako česká diplomacie dnes svým občanům adresoval i Berlín. Ukrajinská armáda se snaží získat zpět města ovládaná proruskými separatisty. Střety si už vyžádaly desítky obětí.

SOUHRN DNE: NEPOKOJE NA UKRAJINĚ

  • Ukrajinský parlament na mimořádné schůzi odmítl vyhlášení referenda o jednotě země na 25. května.
  • Na východě Ukrajiny separatisté dál volají po samostatnosti. V neděli v Luhansku chystají vlastní plebiscit.
  • Násilí v Oděse, při němž v pátek zahynulo 46 lidí, mají vyšetřovat „zahraniční experti“.
  • Ukrajinská armáda i povstalci počítají ztráty po tvrdých bojích. Během pondělních střetů zahynulo podle ministerstva vnitra odhadem přes 30 proruských separatistů a také čtyři vojáci.
  • Vláda kvůli nepokojům nařídila uzavřít letiště v Doněcku.

„MZV ČR důrazně doporučuje občanům České republiky zrušit nebo odložit cesty do Luhanské a Doněcké oblasti Ukrajiny, kde probíhá protiteroristická operace ukrajinské vlády, a do města Oděsa, kde došlo mezi obyvatelstvem o víkendu 2. až 4. května 2014 k tragickým srážkám,“ upozornilo ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách. „Pokud se občané ČR v těchto oblastech nacházejí, MZV je vyzývá k jejich okamžitému opuštění,“ dodalo.

Česká diplomacie také nedoporučuje Čechům cestovat do Charkovské oblasti na východě země a na poloostrov Krym, který se v březnu odtrhl od Ukrajiny a požádal o připojení k Rusku. Obezřetní mají být čeští občané rovněž při cestách do Dněpropetrovské, Záporožské, Chersonské a Mykolajivské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

Povstalci s vlajkou samozvané Doněcké lidové republiky
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Petrov

Vyhněte se veřejným prostranstvím, apeluje na Čechy ministerstvo

V zemi jsou na 25. května plánovány prezidentské volby. Podle ministerstva panují obavy, že v tento den a v týdnech bezprostředně před a po volbách bude na celém území Ukrajiny docházet k „široké škále provokací“. Ministerstvo proto Čechům doporučilo vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a vyzvalo je k tomu, aby se neúčastnili demonstrací a pochodů.

Na nebezpečí cest na východ a jih Ukrajiny upozorňuje i Berlín. Varoval zejména novináře, kterým hrozí, že mohou být proruskými separatisty zadrženi. To se nedávno stalo skupině inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve východoukrajinském Slavjansku. V sedmičlenné skupině, která byla propuštěna po týdnu, byli čtyři Němci a jeden důstojník české armády.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Qian Yi

Lavrov: Češi se na Ukrajině bojí o svou bezpečnost

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes ve Vídni prohlásil, že o svou bezpečnost nemají na Ukrajině obavy pouze etničtí Rusové, ale i Češi a další národnostní menšiny. „Členové vládní koalice ze strany Svoboda veřejně tleskají neonacistickému pogromu v Oděse a všechny, kdo hovoří rusky, označují za nepřátele a okupanty a požadují jejich zničení,“ uvedl Lavrov v komentáři k tragickému požáru v Oděse, kde o víkendu v budově místních odborů uhořelo několik desítek lidí. V objektu se ukryli proruští radikálové před útoky agresivních fotbalových fanoušků, které údajně předtím sami napadli. Západ podle Lavrova před touto tragédií zakrývá oči.