Neonacisté už nejsou jen vyholené hlavy. Je mezi nimi stále více žen

Berlín - Německo už rok soudí Beate Zschäpeovou - bývalou členku buňky neonacistických teroristů, která je obviněna z účasti na deseti rasově motivovaných vraždách. Německé úřady v této souvislosti upozorňují na vzrůstající počet žen v neonacistických organizacích – v současné době tvoří až pětinu stoupenců a jejich počet neustále stoupá.

Beate Zschäpeová před soudem zarytě mlčí. Už 107 jednacích dní proseděla na lavici obžalovaných beze slova a náznaku lítosti. Ani když před ní poklekl otec jedné z obětí, nehnula brvou. Takzvaná nacistická nevěsta dostala novou přezdívku – sfinga. „Chová se neuvěřitelně sebevědomě,“ říká advokátka žaloby Antonia von de Behrensová.

Zschäpeová a její dva komplici měli během bombového útoku zabít devět přistěhovalců a zastřelit policistku. Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt spáchali v listopadu 2011 před hrozícím zatčením sebevraždu, Zschäpeová krátce nato zapálila svůj byt, ve kterém s oběma muži žila, a poté se vydala policii. Pokud bude uznána vinou, hrozí jí až doživotí. Obviněni jsou i další čtyři lidé, kteří měli skupině pomáhat.

Počet žen v neonacistickém hnutí stále roste (zdroj: ČT24)

Zatímco Beate Zschäpová mlčí, díky jejímu případu se začíná mluvit o dosud podceňovaném nebezpečí - neonacistická scéna v Německu přechází čím dál víc do rukou žen. „Cíleně se snaží šířit svou ideologii mezi sousedy, v práci, ale taky ve školkách a ve školách,“ upozorňuje Antonia von de Behrensová.

Před dvěma lety musela olympionička Nadja Drygallová kvůli kontaktům na neonacistické podsvětí opustit německý veslařský svaz. Dočkala se ale rehabilitace. K extremismu ji prý přivedla pouze láska k členovi neonacistické NPD. Podle odborníků ale tuhle výmluvu neonacistky používají běžně. A v případě Zschäpeové žaloba odmítá, že před soudem stojí nevinná oběť citů. 

Během vražd přistěhovalců sice nikdy nezmáčkla spoušť, na jejich organizaci ale údajně měla klíčový podíl. Rozsudek má padnout do konce roku. Celou pravdu ovšem nacistická sfinga příbuzným možná neprozradí nikdy.

Vydáno pod