Extrémy v USA. Dopady změny klimatu budou prý pořád horší

Washington - Změna klimatu má značný dopad na zdraví Američanů, ale i třeba infrastrukturu, kterou ničí zvyšující se hladina moře, lijáky a extrémní teploty. Podle nové klimatické zprávy, kterou zveřejnil Bílý dům, navíc bude v nadcházejících desetiletích ještě hůř.

„Klimatické změny, kdysi považované za problém vzdálené budoucnosti, se napevno přemístily do přítomnosti,“ uvádí klimatická zpráva, na níž pracoval tým 300 odborníků ve spolupráci s federálními úřady.

Uplynulé desetiletí bylo podle zprávy nejteplejším obdobím ve Spojených státech od začátku pravidelného měření teplot. Výrazně přibylo i extrémních atmosférických jevů, jako jsou například přívalové deště. Třeba na severovýchodě USA jich nyní přichází o 71 procent více než před 50 lety.

Invaze brouků, horší vzduch a rychlé přenášení nemocí

Zpráva hovoří také o negativních dopadech na americkou ekonomiku, ať už kvůli častějším záplavám, výraznější erozi půdy, či hrozícímu vzestupu hladiny oceánů. Jedním z příkladů je podle zprávy masové rozšíření hmyzu škodícího horským borovicím, které umožnily teplejší zimy a delší léta. Invaze těchto brouků zničila před třemi lety statisíce hektarů borovicových lesů na západě USA.

Podle vědců ohrožují klimatické změny rovněž zdraví Američanů, jelikož přispívají ke snazšímu přenášení chorob, zhoršují kvalitu vzduchu, případně mohou způsobit nárůst psychických problémů v populaci.

Zdravotnictví
Zdroj: Martin Štěrba, Josef Horázný/ČTK

Prezident Barack Obama chce prostřednictvím zprávy agitovat u Američanů za klimaticky odpovědnější chování. Během dneška hodlá poskytnout několik rozhovorů moderátorům předpovědí počasí na amerických televizních stanicích, v nichž chce zdůraznit doporučení týmu vědců.