Ozbrojenci a armáda se přetahují o radnici v Mariupolu

Kyjev - Ukrajinské jednotky a proruští rebelové střídavě obsazují a vyklízejí radnici v Mariupolu na jihovýchodě země. V úterý ji obsadili rebelové, ráno ji získala armáda zpět, ale budovu ve spěchu opustila. Ukrajinské jednotky znovu postupují proti rebelům i ve Slavjansku.

Podle ukrajinské televize 5. kanál obsadili ráno radnici v Mariupolu příslušníci ukrajinské Národní gardy. Svědci podle agentury Reuters tvrdili, že tam vojáci jen rozbili nábytek a vybavení a budovu spěšně opustili. „Nebyla tu žádná střelba. Jen nám řekli, že máme jít ven a to je všechno,“ uvedl jeden z místních obyvatel.

Separatisté vyklizení budovy využili k jejímu opětovnému obsazení. Po návratu do radnice se ale nadýchali neznámého dráždivého plynu a sedm z nich bylo převezeno do nemocnice. Mariupolská nemocnice oznámila, že jedna osoba má poleptané oči a ostatní dýchací potíže. Jakou látkou byli separatisté zasaženi, policisté ani lékaři nevědí. Podle několika zpravodajských serverů v místnostech radnice zůstal plyn zásahu armády a Národní gardy.

V pondělí přišly z Mariupolu fotografie hořících barikád z pneumatik. Kvůli zablokovaným ulicím ve městě nefungovala doprava, nedaleko letiště došlo k přestřelce. Agentura ITAR-TASS s odvoláním na místní proruské vzbouřence uvedla, že při útocích na kontrolní stanoviště poblíž Mariupolu v úterý zemřel jeden člověk. „Viděl jsem několik ozbrojených transportérů, ze kterých se začalo střílet. Okamžitě jsem se schoval v poli. Viděl jsem muže a dvě ženy s dítětem, které zvědavě vystrkovalo hlavu. Nevím, jestli to byli vojáci, nebo snipeři, kdo toho muže zastřelil. To dítě postřelili do nohy,“ popsal svědek bojů.

Ve stodvacetitisícovém Slavjansku dnes podle informací separatistů znovu zasahuje armáda. Obyvatele prý před ofenzivou varovaly sirény, na okrajích města bylo slyšet výbuchy. „Členové donbaské milice se nikdy nevzdají. Budeme bojovat až do konce. Jméno města Slavjansk pochází od slova slovanský a Slované se nikdy nevzdávají,“ ujistil jeden ze separatistů. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes nedaleko Slavjanska předal příslušníkům Národní gardy první čtyři z 42 obrněných transportérů, které vláda zakoupila pro speciální úderné oddíly Omega. „I když má Rusko velkou armádu a spoustu výzbroje, na naší straně je větší síla - naše vůle a bojový duch,“ řekl vojákům předseda vlády a poděkoval jim za „dosažená vítězství“. 

Podle ukrajinských i ruských médií je situace ve Slavjansku a v jeho okolí nepřehledná a rychle se mění. List Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany napsal, že separatisté na přístupových cestách k městu rozmístili baterie řízených protitankových raket Fagot. Zbraň s dostřelem dva kilometry je schopná ničit nejen obrněné transportéry a tanky, ale i nízkoletící vrtulníky. Hlavní ulice ve Slavjansku podle ministerstva kontrolují separatisté, školy a většina obchodů jsou uzavřeny. V některých čtvrtích byla přerušena dodávka proudu.