Thajská premiérka musí odstoupit, rozhodl ústavní soud

Bangkok - Thajský ústavní soud dnes shledal premiérku Jinglak Šinavatrovou vinnou v případu zneužití moci. Podle rozhodnutí soudu musí Šinavatrová odstoupit ze svého úřadu. V thajských ulicích se proto dají očekávat nové nepokoje a střety odpůrců a příznivců vlády. Novým předsedou prozatímní vlády se stal dosavadní vicepremiér a ministr obchodu Niváttumrong Búnsongpajsan.

Šinavatrová byla obviněná z toho, že v roce 2011 zneužila moci k výměně šéfa Národní bezpečnostní rady, která podle jejích oponentů přinesla výhody premiérčině Straně Thajců. Předsedkyně vlády ale obvinění rozhodně odmítla. O výměně podle ní rozhodla ministerská komise, do jejíž práce nezasahovala.

„Výměna vládních činitelů se musí provádět v souladu s morálními zásadami,“ uvedl soud v rozhodnutí, které předčítal v přímém televizním přenosu téměř 90 minut. „Výměny činitelů vedené skrytými motivy nejsou přípustné.“ Spolu se Šinavatrovou má odstoupit i devět ministrů její vlády, kteří se na výměně šéfa Národní bezpečnostní rady podíleli.

Není zatím jasné, zda se Šinavatrová může proti rozhodnutí soudu odvolat, či zda si bude muset odpykat nějaký další trest, kromě odchodu z funkce. Přívrženci dosavadní premiérky si dlouhodobě stěžují, že jsou soudy proti Šinavatrové zaujaté.

Rozhodnutí soudu každopádně znovu vyostří situaci v Thajsku, kde jsou obyvatelé rozdělení na stoupence a odpůrce vlády Šinavatrové. Protivládní síly už šest měsíců demonstrují v ulicích hlavního města Bangkoku za odstoupení premiérky.

Sesazení premiérky rozbouřené Thajsko neuklidní

Nyní je pravděpodobné, že do ulic vyjdou i stoupenci Šinavatrové, což by mohlo vést k potenciálně násilným střetům. Od loňského listopadu se do protestů zapojily desetitisíce lidí a při střetech mezi stoupenci opozice a policií zemřely desítky Thajců, další stovky lidí byly zraněny.

V sobotu 10. května se chystají vyjít k mírovým protestům do ulic i stoupenci Šinavatrové, což vyvolává obavy z dalších násilností. Odpůrci vlády, kteří chtějí ve své kampani i po pádu Šinavatrové pokračovat a vynutit si politické reformy, podle Reuters plánují velkou demonstraci na 14. května.

Opozice viní vládu premiérky Šinavatrové z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra. Ten byl svržen při vojenském převratu v roce 2006 a ve vlasti čelí obvinění ze zneužívání moci a korupčního chování.

Šinavatrová se pokusila letos v únoru svůj mandát potvrdit, když vypsala předčasné volby. Tento krok však jen vyhnal další demonstranty do ulic a opozice hlasování bojkotovala. Thajský ústavní soud následně v březnu výsledky voleb anuloval. Verdikt zdůvodnil tím, že se nehlasovalo ve všech volebních obvodech v zemi ve stejný den, což odporuje ústavě.

Šinavatrová a volební komise se minulý týden dohodly, že by se 20. července měly konat opakované parlamentní volby, toto datum ale nebylo oficiálně schváleno, a nad hlasováním tak visí otazník.