Evropa zavírá oči před vlivem fašismu na Ukrajině, míní Lavrov

Oděsa - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov požaduje podrobné vyšetřování tragédie v Oděse, kde v pátek při bojích uhořelo a udusilo se přes 40 lidí. Podle Lavrova Evropa zavírá oči před sílícím vlivem fašismu na Ukrajině, jehož projevem jsou prý i oděské události.

Lavrov o Oděse hovořil při příležitosti oslav konce druhé světové války. „Nic nesmí zůstat nevyšetřeno a nepublikováno. Budeme hledat pravdu,“ řekl ministr, podle nějž zprávy očitých svědků hovoří o tom, že skutečný rozsah tragédie média zkreslila. „To, co se stalo v Oděse 2. května, je čistý fašismus… Nedovolíme, aby se fašismus v Evropě, a tím spíše ne v Rusku, znovu probudil,“ dodal.

V jihoukrajinském přístavu zahynulo 46 lidí při útoku agresivních fotbalových fanoušků na proruské radikály v místním domě odborů. Dalších asi 200 lidí utrpělo zranění. Do budovy odborů se proruští aktivisté ukryli před odvetou davu fotbalových fanoušků, které předtím napadli.

Porošenko: Oběti byly otráveny

Ukrajinský poslanec a kandidát v nadcházejících prezidentských volbách Viktor Porošenko včera oznámil, že vyšetřování pátečních událostí v Oděse ukazuje na teroristický čin. Policie předložila ukrajinským poslancům důkazy, z nichž údajně vyplývá, že se lidé ukrytí v Domě odborů stali obětí neznámé otravné látky.

Podle ukrajinského vicepremiéra Vitalije Jaremy většina lidí ukrytých v objektu zemřela velmi rychle, pravděpodobně na následky otravy plynem. Ten se prý šířil v důsledku hoření neznámé látky.

K vyšetření událostí vyzvala Ukrajinu už dříve i Evropská unie a vláda v Kyjevě to slíbila s tím, že k němu údajně přizve i zahraniční experty. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk si nicméně stojí za tím, že masové nepokoje v Oděse byly předem připravenou provokací a „smrtelným útokem na Ukrajinu“ vedeným z Ruska.