Zpověď Lewinské po letech: Oběť ze mě udělali až Clintonovi odpůrci

Washington - Mediálně nejznámější stážistka v Bílém domě Monica Lewinská po dlouhých letech veřejně promluvila o aféře, která málem stála tehdejšího prezidenta Billa Clintona post hlavy státu. Šéf Bílého domu ji prý využil a ona vztahu s ním po letech lituje. Lewinská své vzpomínky, jimiž prý chce pomoci obětem zneužívání a ponižování, napsala pro příští číslo magazínu Vanity Fair, který zveřejnil úryvky.

„Já osobně hluboce lituji toho, co se stalo mezi mnou a prezidentem Clintonem,“ píše čtyřicetiletá Lewinská, které v době milostného poměru bylo 22 let. Přestože šlo podle ní o dobrovolný vztah z obou stran, prezident ji prý využil.

Horší chvilky ale podle vzpomínek vystudované sociální psycholožky přišly poté, co vztah po několika letech vyplul na povrch a prezidentovi lidé se ji pokoušeli zdiskreditovat, zatímco jeho oponenti ji chtěli využít jako zbraň proti němu.

„Jistěže mě můj šéf využil, ale vždycky si budu pevně stát za tím, že to byl oboustranný vztah. Jakékoli 'zneužití' přišlo až poté, když ze mě udělali obětního beránka ve snaze ochránit jeho mocenskou pozici,“ napsala Lewinská.

Kvůli minulosti jí prý málokdo nabídne práci a stále se nevdala. Píše také o tom, jak u její postele sedávala matka, neboť měla strach, že kvůli aféře spáchá sebevraždu.

Lewinská už nemlčí, vztahu s Clintonem lituje (zdroj: ČT24)

Aféra „Monicagate“ vyplula na povrch začátkem roku 1998 téměř dva roky poté, co Lewinská svou stáž v Bílém domě ukončila. Na světlo ji vynesla její známá. Skandál vyústil v ústavní žalobu vůči Clintonovi, jenž jako druhý prezident v dějinách USA čelil procesu takzvaného impeachmentu.

Clinton během vyšetřování poměr s Lewinskou popíral, a přestože Sněmovna reprezentantů nakonec schválila jeho křivopřísežnictví a maření spravedlnosti jako dva články ústavní žaloby, Senát ji v únoru 1999 zamítl a Clinton se ve funkci udržel. Poslední den svého mandátu ve funkci prezidenta se však přiznal, že v kauze lživě svědčil. Byl potrestán pouze symbolicky pětiletým zákazem právní praxe v Arkansasu a pokutou 25 tisíc dolarů.

Lewinská se ve svém aktuálním textu označila za první mediální oběť internetové éry, jejíž jméno se od aféry objevuje v médiích všeho druhu většinou v negativních souvislostech, o což se prý zasloužila především kampaň ze strany Clintona i jeho soupeřů.

Chystaný článek v americkém týdeníku ovšem není vůbec poprvé, kdy Lewinská o svém vztahu s Clintonem veřejně promluvila. Po propuknutí aféry v roce 1998 bývalou stážistku zpovídali televizní moderátoři Larry King či Barbara Waltersová. Na stanici MTV rovněž propagovala svou řadu kabelek a byla opakovaně hostem tradičních nočních talk-show.

Svým příspěvkem do Vanity Fair však americká celebrita hodlá ukončit „chození po špičkách kolem své minulosti“. „Jsem rozhodnuta svůj příběh ukončit jiným způsobem,“ prohlašuje Monika Lewinská. Sama se prý nyní k aféře vyjádřila proto, aby „pomohla druhým v nejčernějších chvílích jejich ponižování“.

Pomůže Monica Hillary?

Kauza Lewinská se může do popředí mediálního zájmu dostat v blízké budoucnosti znovu, pokud se Clintonova manželka Hillary rozhodne kandidovat v prezidentských volbách, které se v USA konají za dva a půl roku. Republikáni se již nechali slyšet, že chtějí aféru použít v kampani proti ní. Například známý senátor Rand Paul označil jejího manžela za „sexuálního predátora“.

Hillary Clintonová
Zdroj: Alex Wong/ISIFA/Getty Images

V této souvislosti ovšem také zaznívají názory, že zpověď Clintonovy někdejší milenky může prezidentské kandidátce paradoxně v kampani pomoct. Lewinské upřímný postoj k aféře a odmítání pasování se do role oběti totiž může rozptýlit útoky podobné těm Paulovým. Zpověď navíc přišla dostatečně dlouho před případným oznámením kandidatury, aby ji již americká veřejnost nevedla tolik v patrnosti, píše komentátor listu Washington Post.

Lewinská se navíc už v roce 2008, když Hillary Clintonová poprvé v primátorkách kandidovala na americkou prezidentku, snažila způsobit co nejméně škod. „Stal se ze mě prakticky samotář, akčkoliv jsem jsem byla zaplavena požadavky z médií,“ poznamenala o průběhu kampaně v roce 2008.