Putin vyzval separatisty k odložení referend. Ti jeho návrh zváží

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinské separatisty, aby odložili referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti plánovaná na tuto neděli. Prohlásil, že radikálové by tento krok měli nechat na pozdější dobu, až pro něj budou vytvořeny podmínky. Ruský prezident zároveň přikázal stáhnout vojska od hranic s Ukrajinou a vybídl Kyjev, aby bezodkladně zastavil vojenské akce na východě a jihu Ukrajiny. Separatité ohlásili, že Putinův návrh na odložení referend zváží. Rozhodnout se chtějí ve čtvrtek.

„Prosíme představitele jihovýchodu Ukrajiny, stoupence federalizace země, aby odložili referendum naplánované na 11. května letošního roku,“ prohlásil Putin. V referendu měli obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti odpovědět na dotaz, zda souhlasí se státní samostatností „lidových republik“, které doněčtí a luhanští separatisté vyhlásili. Podle radikálů je k referendu vše připraveno, tisknou se poslední hlasovací lístky. 

„Projednáme to zítra na našem lidovém shromáždění. Prezidenta Putina si hluboce vážíme. Považuje-li to (odklad referenda) za nezbytné, budeme o tom pochopitelně diskutovat,“ uvedl vůdce „Doněcké lidové republiky“ Denis Pušilin. 

Putin se vyslovil i k připravovaným ukrajinským prezidentským volbám, které jsou naplánovány na 25. května. „Samy o sobě jsou volby krokem správným směrem,“ řekl prezident. „Nic ale nerozhodnou v případě, že Ukrajincům nebude jasné, jak budou zaručena jejich práva po prezidentských volbách,“ dodal.

Putin: Odpovědnost nese Západ, ne my

Ruský prezident také důrazně odmítl tvrzení západních politiků, že klíč k řešení ukrajinské krize drží v ruce Moskva. „Je to úskok našich západních partnerů, kteří situaci sami přivedli do slepé uličky. Odpovědnost nesou i oni,“ konstatoval šéf Kremlu. Klíčem k ukončení ukrajinské krize je podle něj přímý dialog mezi vzbouřenci a kyjevskou vládou. Odpovědnost za nynější vyhrocenou situaci podle Putina nesou ti, kdo v únoru v Kyjevě zorganizovali státní převrat. „Situace se vyvíjí podle toho nejméně příznivého scénáře,“ varoval prezident. Rusko má podle Putina zájem na tom, aby byla ukrajinská krize vyřešena co nejdřív, a to s přihlédnutím k zájmům všech Ukrajinců a bez ohledu na region, v němž žijí.

Putin dnes komentoval situaci v sousední zemi po rozhovoru s šéfem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Didierem Burkhalterem. Švýcarský politik po jednání oznámil, že OBSE v nejbližších hodinách navrhne „cestovní mapu“ řešení ukrajinské krize. Návrh předá všem čtyřem stranám, které se zúčastnily dubnové ministerské konference o Ukrajině, tedy kromě kyjevského vedení i Rusku, Evropské unii a Spojeným státům.

Šinzó Abe s Hermanem Van Rompuyem
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

EU má připraveny další sankce

Evropská unie dnes opět varovala Moskvu, že je připravena zesílit své sankce, pokud bude dál zhoršovat situaci na Ukrajině. „Přípravné práce pokračují. Jsme připraveni přijmout rozhodnutí, pokud to bude potřeba,“ řekl Herman Van Rompuy po jednání s japonským premiérem Šinzó Abem.   

Van Rompuy připomněl nedávnou dohodu ze Ženevy a přesvědčení EU, že Kyjev své závazky několika svými kroky plní. „Podle našeho hodnocení Ruská federace svým závazkům nedostála,“ prohlásil evropský politik. „Bohužel sledujeme vážné zhoršení situace na východní Ukrajině, včetně zabíjení a únosů,“ připomněl. Evropská unie je podle něj připravena k sankcím s dalekosáhlými dopady v různých hospodářských oblastech v případě další destabilizace situace na Ukrajině. „Přípravné práce pokračují. Jsme připraveni přijmout rozhodnutí, pokud to bude potřeba,“ poznamenal. Evropská komise nyní analyzuje dopady různých hospodářských sankcí nejen na Rusko, ale také na unijní země samotné.

Japonský premiér pak zdůraznil potřebu organizace otevřených prezidentských voleb 25. května. Jeho země na volby vyšle desítku pozorovatelů. Je podle něj také třeba „nezavřít okno“ k dialogu s Ruskou federací tak, aby mohla být situace vyřešena mírovou cestou.

Evropská unie zmrazila majetky a zakázala vstup 48 osobám spojeným s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym. Japonsko zakázalo vstup 23 osobám, připomněl dnes jeho premiér. Země G7 se už také rozhodly zrušit summit s Ruskem plánovaný na červen, místo toho se 4. a 5. června sejdou v Bruselu. 

Vydáno pod