Nový typ tyranosaura dostal přezdívku Pinocchio

Peking - Nový typ tyranosaura dostal přezdívku Pinocchio rex. Má totiž o dost delší nos než jeho bratranec Tyrannosaurus rex. Píše o tom server BBC News. Divoký masožravec měřil devět metrů a lovil hlavně ještěry a opeřené dinosaury. Kostru nalezenou v Číně identifikovali vědci z Edinburské univerzity.

Dravec žil před 66 miliony let. Oficiálně ho vědci pojmenovali Qianzhousaurus sinensis. „Pinocchio“ se od ostatních tyranosaurů značně liší. „Měl dlouhý a úzký nos s řadou rohů na vršku. Asi to vypadalo trochu komicky, ale byl stejně nebezpečný jako jiní tyranosauři, možná ještě rychlější a nenápadnější,“ konstatoval vědec Steve Brusatte z Edinburské univerzity.

Vědci si myslí, že v Asii žilo během pozdní křídy několik různých typů tyranosaurů. Lovil zde obrovský kupříkladu Tarbosaurus, který dosahoval délky až 13 metrů a měl stejně silné čelisti jako Tyranosaurus rex – dokázal jimi rozdrtit kosti obřích býložravců.

Tenčí zuby a lehčí kostra Qianzhousaura naznačují, že lovil menší zvířata, jako jsou ještěrky a opeření dinosauři. S téměř desetimetrovou výškou a váhou kolem tuny ale stejně šlo o velkého masožravce, na něhož by nikdo nechtěl narazit. Zatím se neví, proč měl protáhlý nos. „Asi díky nižší váze dokázal zaútočit rychleji, lovil jiným způsobem,“ podotkl Brusatte.

Jeho kostru našli stavební dělníci v jižní Číně. Skotští výzkumníci předpokládají, že šlo o téměř dospělého jedince.