Knihovna v srdci Manhattanu? Komnata plná literárních pokladů

New York - Přímo v srdci Manhattanu se nachází veřejná knihovna plná tajných skrýší. Neukrývá jen vzácné rukopisy, ale třeba i ostatky spisovatelů. Zápisníky prvních amerických prezidentů zase prozrazují, kolik utratili měsíčně za víno.

Na Manhattanu mají archiv plný cenných spisů (zdroj: ČT24)

Deset metrů pod newyorským parkem se nachází poklad. Do archivu vzácných knih může po útocích z 11. září 2001 už jen pár vyvolených. Skrývá přitom svazky nevyčíslitelné hodnoty - jednu z padesáti kopií prvotisku Gutenbergovy bible, první souborné vydání Shakesperových her z roku 1623 nebo rukopis Eliotovy Pusté země. „Je to, jako když rodiče mluví o svých dětech, nejde si vybrat toho nejoblíbenějšího,“ prohlásil kurátor sbírky anglo-americké literatury Isaac Gewirtz.

Kromě děl klasiků leží na policích depozitáře i dokumenty praktického rázu. Jedná se třeba o osobní deníky dokazující zálibu otců zakladatelů ve víně. George Washington si pečlivě zapisoval každou měsíční útratu. „Mnohé tyto rukopisy nebyly nikdy vydány. To znamená, že je nenajdete nikde jinde než v této knihovně,“ konstatoval asistent kurátora Thomas Lannon.

V soukromé čítárně stojí stůl, u něhož napsal Charles Dickens většinu románů. A na něm dýka na otevírání dopisů, jejíž rukojeť zdobí pracka spisovatelova kocoura Boba.

Památce autorky Franksteina Mary Shellyové je v budově vyhrazená zvláštní místnost s ostatky její lebky a kadeří vlasů. „Je to největší sbírka svého druhu na západní polokouli,“ poznamenala kurátorka sbírky věnované Shellyové Elizabeth Campbell-Denlingerová.

Newyorská knihovna vlastní také půlmilionový soubor starých map, včetně jednoho z nejstarších plánů Manhattanu z poloviny 19. století. Všechny cenné svazky i relikvie literátů střeží před vchodem dvojice lvů, které chtěl prezident Teddy Roosevelt nahradit poněkud američtějšími bizony.