Zamíří Berlusconiho dcera do politiky? Táta jí to rozmlouvá…

Řím - Silvio Berlusconi dnes nevyloučil, že by se jeho dcera Marina mohla zúčastnit stranických primárek se záměrem nahradit ho v čele strany Vzhůru, Itálie. Bývalý italský premiér nicméně přiznal, že se jí to pokusí za každou cenu rozmluvit.

„Učiním vše pro to, aby nevstupovala do politiky v reakci na politické útoky na jejího otce. Marina oplývá mimořádnou energií a podle mě je její místo v podnikání, ale její vstup do politiky jako otec nehodnotím kladně,“ řekl mediální magnát a trojnásobný premiér. Marina Berlusconiová je jednou z nejbohatších Italek a těší se důvěře vlivných hospodářských kruhů. Je prezidentkou rodinné společnosti Fininvest a vydavatelství Mondadori.

Berlusconi byl v prosinci vyloučen ze Senátu poté, co byl odsouzen za daňové podvody. Součástí trestu je i zákaz vykonávání veřejného úřadu. Byl také odsouzen k veřejně prospěšným pracím, které by měl v pátek začít vykonávat v domově pro seniory. Veškerá obvinění, jež proti němu byla vznášena v uplynulých 20 letech, ale Berlusconi odmítá jako neodůvodněné politické útoky.

Berlusconi čelí celé sérii soudních stíhání. Proces je proti němu veden kvůli údajnému uplácení senátora a tresty odnětí svobody mu udělily i soudy první instance, a to v případě vyzrazení úředního tajemství a placeného sexuálního styku s nezletilou.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people