Šéf lodní firmy je za mřížemi

Soul - Jihokorejské úřady zatkly šéfa lodní společnosti, která provozovala potopený trajekt Sewol. Státní zastupitelství ho obvinilo ze zabití z nedbalosti. Čelí podezření, že nařídil přetížení lodě nebo že o něm přinejmenším věděl. Z vyšetřování vyplývá, že za tragédii částečně může právě příliš velké množství nákladu, který navíc nebyl správně upevněn. Při nehodě v polovině dubna zahynulo přes 260 lidí.

Trajekt nesoucí na palubě 476 pasažérů, převážně středoškolských studentů, šel ke dnu poblíž jihokorejských břehů 16. dubna. Potápěči zatím našli 269 těl, po zbývajících 35 stále pátrají v útrobách plavidla. Více než 80 procent mrtvých tvoří žáci stejné střední školy, kteří lodí jeli na školní výlet na ostrov Čedžu.

Už ve středu vyšetřovatelé přišli se zjištěním, že tragédii trajektu dílem způsobilo i přetížení lodi příliš velkým množstvím nákladu, který navíc nebyl správně upevněn.

Společnost Cheonghaejin Marine vydělala za náklad navíc při plavbě 16. dubna podle vyšetřovatelů 62 milionů jihokorejských wonů (asi 1,2 milionu korun). Za všechny náklady nad limit za rok provozu pak profit dosáhl tří miliard wonů (téměř 60 milionů korun).