Syrští povstalci dokončili evakuaci z Homsu

Homs - Syrští povstalci dokončili svou evakuaci z města Homs, který byl označován za metropoli revoluce. Informovalo o tom zpravodajství BBC na základě svědectví opozičních aktivistů a také oznámení syrské státní televize. „Starý Homs je úplně vyčištěný od ozbrojených teroristických skupin,“ uvedla televize, která označení „teroristický“ používá pro rebely bojující proti vládnoucímu režimu.

Stěhování potvrdil guvernér stejnojmenné provincie Talál Barazí. „Minimálně 980 lidí, mezi nimiž jsou převážně povstalci, ale také civilisté, včetně žen a dětí, odjelo ve středu 24 autobusy,“ upřesnil Barazí. Konvoje zamířily do Dár al-Kabíry, tedy města ovládaného povstalci asi 20 kilometrů severně od Homsu. Rebelové v Homsu dva roky odolávali vládním silám prezidenta Bašára Asada. Na základě dohody mezi oběma stranami má kontrolu nad homským Starým Městem a jeho okolím převzít armáda.

Za dva roky obléhání a bojů přišlo v historickém centru Homsu o život 2 200 lidí. Tato část města je nyní velmi poničená a nejsou tam už žádné zdroje potravin. Homs je třetí největší město v Sýrii a boje o ně patřily k nejtvrdším. Syrský konflikt začal v březnu 2011 a od té doby si vyžádal životy asi 150 000 lidí. Miliony Syřanů kvůli němu prchly z domovů. Dohoda o Homsu je první svého druhu od začátku syrského konfliktu, která obsahuje stažení povstalců ze zóny, jež ovládali. Už dříve byly přitom uzavřeny dohody o příměří v provincii Damašek. Ty se však týkaly výhradně zastavení bojů

Exploze zničila v Aleppu hotel, kde bydleli vládní vojáci

Mohutná exploze dnes srovnala se zemí hotel a několik dalších budov v severosyrském městě Aleppo ve čtvrti, kterou kontrolují vládní síly. Informovala o tom syrská státní televize. Podle agentury DPA si výbuch vyžádal množství obětí mezi příslušníky armády, kteří hotel využívali jako svou základnu. Podle syrské televize otřásla exploze okrajem historické části města, o niž svádějí boj vládní vojáci a povstalci. Výbuch postihl hotel Charlton. K útoku se přihlásili protivládní bojovníci, kteří odpálili nálož v tunelu vyhloubeném pod budovou. Povstalecká Islámská fronta zveřejnila i videozáznam, na němž je vidět obrovský sloup sutin a prachu zvedající se k obloze nad městem.

Chemické zbraně stále neopustily zemi

Šéfka mise Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Sigrid Kaagová dnes dále upozornila na skutečnost, že zbytek syrských chemických zbraní určených k odvozu ze země a k likvidaci se nachází v oblasti, která je vzhledem k přetrvávajícím bojům v zemi nepřístupná. Posledních 16 kontejnerů s chemickými látkami čekajícími na transport ze země je v oblasti bojů v blízkosti Damašku, která je v současné době nedostupná, uvedl Kaagová poté, co o záležitosti informovala Radu bezpečnosti OSN.

Podle Kaagové syrské orgány nejsou s to sjednat příměří, aby se experti dostali na místo, kde stojí pět kontejnerů z nejnebezpečnějšími chemickými látkami a 11 kontejnerů s méně toxickým obsahem. Náklad představuje osm procent zásob chemických zbraní, které Sýrie ohlásila a které mají opustit zemi. Syrská vláda tudíž nedodržela koncem dubna ani další posunutý termín pro ukončení odvozu chemických zbraní ze syrského území.