ODS a VIZE: Unie měla řešit závislost na ruském plynu už dávno

Praha – Skupina největších vyspělých ekonomik G7 se rozhodla začít systematicky snižovat svou závislost na ruském plynu, aby jej Moskva nemohla používat jako zbraň. „G7 tuto otázku otevřela pozdě, měli jsme problém řešit dávno,“ uvedl Aleš Hemer, lídr strany VIZE 2014, podle kterého je potřebná větší diverzifikace zdrojů. To si myslí i Jan Zahradil, lídr na kandidátce ODS. „Evropská komise pod vedením pana Barrosa se starala o boj s klimatickými změnami a legislativu ohledně emisí CO2, což ve skutečnosti vedlo k podřezávání konkurenceschopnosti evropské ekonomiky,“ řekl Zahradil.

Evropské volby (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Evropa se po evropských volbách určitě změní, shodli se lídři. „Myšlenka evropské integrace je správná a je v pořádku, nám se jen nelíbí současné fungování EU. Je třeba narovinu říct, že Evropa stojí na křižovatce a je otázkou, kam se vydá,“ uvedl Hemer z VIZE 2014. „V europarlamentu bude řada euroskeptických hnutí. Přejeme si, aby Británie zůstala v EU, je to spolehlivý partner a náš spojenec ve snaze o decentralizaci, deregulaci a debyrokratizaci Unie,“ dodal Zahradil z ODS.

ODS bude usilovat o vyjednání trvalé výjimky z přístupové smlouvy, díky níž by Česká republika nemusela korunu nahradit eurem. „Organizujeme petici za výjimku, momentálně má 50 tisíc signatářů. Už teď je jasné, že ji bude muset projednat Senát,“ uvedl Zahradil.

Naopak hlavním evropským tématem VIZE 2014 je snaha o to, aby EU začala řešit opravdové problémy, který sužují Evropu. „Což je vznik nových pracovních míst, rozvoj evropské infrastruktury atd,“ vysvětlil Hemer. „Snažil bych se iniciovat sdružení všech českých europoslanců a vyjednat, aby byl hlas našich europoslanců v zásadních otázkách jednotný, jako je to u europoslanců Polska, kteří nám mohou jít příkladem,“ uvedl.

Do studia byl pozván i zástupce České strany regionů. Ten ale pozvání odmítl.

Vydáno pod