Chytré zbraně se Američanům příčí

Maryland - Ve Spojených státech vzbudil pozornost případ obchodu v Marylandu, který chtěl jako první v zemi prodávat tzv. „chytré zbraně“. Jde o pistole, které může používat jen majitel. Reagují totiž na otisk prstů nebo na PIN, podobně jako v bankomatu. Vláda věří, že se tím sníží počet zneužívání i mrtvých. Majitel obchodu nakonec od záměru, po výhrůžkách smrtí, ustoupil. A rozhovor pak poskytl České televizi.

Milovníci tradičních zbraní se bojí, že jde jen o mezistupeň, než vláda klasické zakáže. A navíc je považují za nespolehlivé. Proto se záměru prodávat chytré zbraně postavili, v tomto případě šlo o výrobky firmy Armatix z Německa. Majiteli obchodu vyhrožovali i smrtí. 

Andy Raymond, majitel obchodu se zbraněmi

„Většina lidí je rozumných, a pokud si myslí, že to je stupidní výrobek, tak ho mají bojkotovat na trhu tak, že si ho prostě nekoupí. Ale vyhrožovat mi kvůli tomu, že ho prodávám – protože to je moje práce? To je trochu nemravné.“

Podle Andyho Raymonda v Americe trh pro chytré zbraně je. Chtěl proto fungovat jako most mezi těmi, kteří mají doma tyto tradiční kusy, a těmi, kteří si např. ke sportovní střelbě cestu teprve hledají. Nakonec Raymond ustoupil: „Můžu být muž dodržující principy, ale princip mi znovu nepostaví obchod, když mi vyhoří, jak mi vyhrožovali. Z principu neuživím své zaměstnance, sebe, nezaplatím z něj hypotéku.“ 

Proti jde silná zbrojařská lobby

Raymond sáhl do vosího hnízda. New Jersey totiž už dřív schválilo zákon, podle něhož ve státě nepůjde po třech letech od začátku prodeje chytrých zbraní koupit jiné než právě tyto. Naději na snížení zločinnosti si přímo od nich slibuje i federální vláda. „Chceme zkusit různé věci, abychom měli jistotu, že lidi mohou využívat práv z 2. ústavního dodatku (nosit zbraně), ale zároveň snížili jejich zneužívání, která vidíme denně,“ vysvětloval americký ministr spravedlnosti Eric Holder. 

Události: Chytré zbraně v USA (zdroj: ČT24)

Podle Raymonda ale chytré zbraně ani pečlivější prověrky při koupi k poklesu zastřelených nepovedou. „Musíme jít po věcech, jako jsou rodinné hodnoty, chudoba, abychom snížili násilnosti se zbraněmi, jinak léčíme jen příznaky,“ myslí si. Příběh z Marylandu připomněl dvě věci: jednak jak mocná je ve Spojených státech zbrojní lobby a stoupenci zbraní samotní. A za druhé, jak hluboko je tato kultura zakořeněná v americké společnosti, která má i přes různé tragédie s jakýmikoliv omezeními a zásahy zvenčí velký problém.