Britové chtějí zdarma sledovat všechna letadla

Londýn - Zmizení letadla s pasažéry a posádkou, jako tomu bylo v případě letu MH370 malajsijských aerolinek, by se už nemuselo opakovat. Sledování všech dopravních letounů nabídla zdarma britská satelitní společnost Inmarsat.

Britská společnost chce zdarma sledovat dopravní letouny (zdroj: ČT24)

Boeing 777 odstartoval, nabral výšku a za čas se dostal mimo dosah radarů. Trvalo dva týdny, než se podařilo zjistit, jakým směrem se letoun s 239 lidmi na palubě vydal. Pokud by fungoval jednoduchý systém, který navrhl Inmarsat, aerolinky by stroj našly pomocí GPS. Záhada letu MH370 by se nekonala.

Zavedení sledovacího systému má být podle britské společnosti snadné a levné. „Naše zařízení je na 90 procent dopravních letounů. Je to okamžité řešení, které nic nestojí,“ prohlásil viceprezident Inmarsatu Chris McLaughlin.

Technologie zatím zajišťuje satelitní spojení na palubě letadla, brzy by ale mohla také posílat údaje o poloze stroje a dokonce informace z černých skříněk. „Podobně jako když člověk zálohuje svoje data z mobilního telefonu na internetu. Když mu pak mobil ukradnou, má pořád zálohované svoje fotky. A stejně by byly zálohovány třeba rozhovory pilotů v kokpitu,“ konstatoval redaktor Technet.cz Pavel Kasík.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/XINHUA/Wang Lili

Byl to právě Inmarsat, kdo zachytil stopu malajsijského letadla a pátrání přesunul na jih Indického oceánu. Nakonec vysílal už jen jeho přístroj. „Je to poprvé, co nás požádali, abychom něco našli za pomoci jediného signálu vysílaného jednou za hodinu,“ sdělil viceprezident Inmarsatu.

O sledování dopravních letadel se mluvilo už po havárii stroje Air France na cestě z Ria de Janeira do Paříže. Aerolinky ale nechtěly za technologii utrácet. Inmarsat odhaduje náklady na tři miliony dolarů ročně. A platit je chce z vlastní kapsy.