Sláma: Nechceme EU, ale dobrovolnou hospodářskou spolupráci

Praha - Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska (RSČMS) chce do EP vstoupit, aby Unii rozpustila. Tvrdí to lídr stranické kandidátky Roman Sláma. „Je to naším záměrem, kterým se netajíme už od prvopočátku. Už před dvanácti lety jsme varovali občany před vstupem do EU, a to byla Unie jiná než dnes. Podstatně méně direktivní a podstatně méně centralistická,“ uvedl Sláma pro ČT24.

Sláma: EU chceme rozpustit (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

V případě vstupu republikánů do Evropského parlamentu je jejich hlavní prioritou zabránění vstupu České republiky do evropského stabilizačního mechanismu. „To znamená pouze placení cizích dluhů, které jsme nezpůsobili,“ tvrdí 2. místopředseda strany Roman Sláma. V druhé řadě by se dále jako europoslanec zasazoval za nepřijetí jednotné evropské měny v Česku.

I přes svůj cíl rozpuštění evropské osmadvacítky nechce RSČMS národní hospodářství v rámci Evropy zcela izolovat. Spíše navrhují rozvíjet hospodářskou spolupráci mezi státy „na základě dobrovolnosti a oboustranné výhodnosti“. „Nechceme žádný izolacionismus, nechceme uzavřít hranice. Chceme spolupráci v systému já pán, ty pán, v konfederaci prosperujících suverénních a nezávislých národů,“ míní Sláma.

„V případě našeho zvolení se nestane nic dramatického. Bude to proces, který bude postupně nabíhat, podobně jako nabíhal proces evropské centralizace. Půjde o proces postupné decentralizace. Postupně se budeme odpojovat od direktiv Bruselu,“ plánuje místopředseda strany s tím, že chce také zavést zvláštní zákonodárství pro cizince, „kteří zde pobývají nelegálně“.

Vydáno pod