Nigérie obrátila. S Boko Haram chce vyjednávat o unesených dívkách

Abuja – Nigerijská vláda oznámila, že je připravena jednat s islamisty ze skupiny Boko Haram o propuštění více než 200 unesených dívek. Ministr pro zvláštní úkoly Tanimu Turaki to sdělil BBC. Šéfovi Boko Haram vzkázal, že by měl poslat důvěryhodné osoby, které by za skupinu vyjednávaly. Do pátrání po dívkách se už zapojili američtí piloti.

Do pátrání po unesených nigerijských dívkách se zapojili američtí piloti (zdroj: ČT24)

Americká průzkumná i špionážní letadla pátrají po unesených dívkách. Od minulého týdne navíc nigerijské vládě pomáhá 26 odborníků, které tvoří zástupci Pentagonu, ministerstva zahraničí a FBI. „Je to velmi obtížné. Oblast pátrání odpovídá zhruba velikosti Nové Anglie, ale uděláme vše, co je v našich silách,“ uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney

Nigerijské vládě radí s postupem proti únoscům ještě další evropské země, pomoc přijala i od Číny a podle agentury DPA i od Izraele. „Jsme v kontaktu s vojenskými i zpravodajskými experty dalších zemí. Pokud to bude nezbytné, podnikneme jakoukoliv operaci, abychom dívky vysvobodili,“ potvrdil Mike Omer z nigerijského ministerstva informací.

Islamisté zadržují přes dvě stě studentek už skoro měsíc. Minulý týden navíc unesli dalších jedenáct dívek. Včera nabídli jejich propuštění výměnou za vězněné členy Boko Haram. „Tyto dívky nepustíme, dokud nebudou všichni naši uvěznění bratři propuštěni na svobodu. Zavřeli jste je před čtyřmi, pěti lety a od té doby o nich nic nevíme. Jestli tedy chcete dívky ještě někdy vidět, tak my musíme vidět naše bratry,“ řekl vůdce skupiny Abubakar Sheka na videu, na němž se včera dívky objevily poprvé od svého únosu. Jedna z nich uvedla, že jim únosci neubližují a všechny jsou v pořádku.

Matka jedné z unesených školaček svou dceru na videozáznamu poznala

Matka jedné z více než dvou set unesených nigerijských školaček poznala prý svou dceru na videozáznamu, oznámil zástupce střední školy ve městě Chibok, odkud byly dívky před měsícem odvlečeny. Žena prý viděla video v pondělí večer v televizi a poznala svou dceru sedící mezi další asi stovkou dívek.

Podle zástupce střední školy Chibok Dumomy Mpura rodiče dívek video silně znepokojilo. Kroky, které nyní podniká vláda, i pomoc ze zahraničí je prý však zároveň naplňují optimismem. „I když je pravda, že jsem v Chiboku dosud neviděl ani jednoho vojáka,“ dodal Mpur.

Abubakar Shekau
Zdroj: ČT24

Ozbrojenci Boko Haram unesli v dubnu nejprve více než 250 studentek z gymnázia v severonigerijském městě Chibok. Minulý týden se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Nejméně 53 dívkám se podařilo ze zajetí uprchnout, další se stále pohřešují.

Severonigerijský stát Borno je baštou islamistických milic Boko Haram, které odmítají západní vzdělávání. Proti centrální vládě bojují od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, a také policie či armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela více než 1 500 lidí.

Vydáno pod