Izraelský expremiér Olmert dostal za korupci šest let vězení

Tel Aviv - Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl dnes v Tel Avivu odsouzen za korupci k šesti letům vězení, informoval deník The Jerusalem Post. Olmert je prvním expremiérem v Izraeli, jehož soud poslal za mříže. Případ se týká výstavby luxusní rezidence v době, kdy byl Olmert jeruzalémským starostou. Součástí trestu je také pokuta v přepočtu skoro šest milionů korun. Olmert se proti rozsudku hodlá odvolat.

Soudce David Rozen přirovnal veřejnou osobu, která přijme úplatek, ke zrádci. Označil také Olmertův čin za morální zvrhlost, což podle izraelských sdělovacích prostředků může znamenat, že Olmert nebude smět vykonávat žádnou veřejnou funkci nejméně sedm let.

„Je to velmi inteligentní člověk, který umí jiné přesvědčit. Je to úctyhodný muž, který této zemi přispěl mnohým,“ prohlásil Rozen. „Olmert zneužil svého postavení veřejné osoby a přijal velké množství peněz, tak jak to detailně popisuje rozhodnutí o rozsudku. Byl jako předseda vlády na vrcholu a odtud se dostal do situace odsouzence za zločin,“ dodal.

Olmert vinu nepřiznal. Těsně před vynesením výše trestu jeho mluvčí v prohlášení uvedl: „Je to smutný den, očekává se, že nevinný člověk dostane nespravedlivý a vysoký trest.“  Olmert byl v březnu usvědčen ve dvou případech korupce. Za první, v němž byl úplatek přijat prostřednictvím Olmertova bratra, prokuratura navrhovala trest od pěti do sedmi let a půlmilionovou pokutu. Ve druhém, v němž šlo o přijetí úplatku přes bývalou šéfku Olmertova úřadu Šulu Zakenovou, pak dva až čtyři roky.

V kauze zvané v Izraeli Holyland bylo souzeno 13 osob, z nichž deset soud uznal vinnými 31. března. „Jednalo se o velmi rozšířenou korupci, do které byli zapojeni nejen politici, ale například také vrchní architekt města Jeruzaléma,“ potvrdila analytička Pražského institutu bezpečnostních studií Irena Kalhousová.

Spolu s Olmertem si dnes vyslechlo rozsudky šest lidí, o trestech dalších se rozhodne později. Holyland se považuje za největší úplatkářskou kauzu v historii Izraele. K nejdelšímu vězení - k sedmi letům - dnes odsoudili hlavního inženýra stavby Uriho Šitrita. Majitel luxusního bytového komplexu Hillel Cherney dostal 3,5 roku vězení. „Proces není u konce, všichni obvinění se pravděpodobně budou odvolávat,“ poukázala Kalhousová.

Kauza Holyland se v Izraeli řeší od roku 2010. Bývalý premiér své stíhání označil za politické vyřizování účtů a hon na čarodějnice. V čele vlády stál v letech 2006 až 2009, starostou Jeruzaléma byl od roku 1993 do roku 2003.

Rezidenční komplex Holyland v Jeruzalémě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Prezident Šimon Peres během nynější návštěvy v Norsku řekl, že se proces koná v demokratické zemi a on sám nemá v soudním systému žádnou roli, takže jej nemůže ovlivnit. „Osobně je to pro mne smutný den,“ prohlásil. Ministr financí Jair Lapid řekl, že „den, kdy je bývalý předseda vlády odsouzen do vězení, je smutným dnem pro izraelskou demokracii“ stejně jako pro něj osobně. „Je to ale také významný den, kdy právní systém dokázal, že nikdo nestojí nad zákonem,“ dodal.

„Nedal ani nevzal úplatek. Považuje se za nevinného a s tím se odvolá k nejvyššímu soudu,“ hájil svého klienta před novináři Olmertův obhájce Eli Zohar.

Vydáno pod