Virus přenášený velbloudy se už podruhé dostal do Ameriky

Washington – Ve Spojených státech zaznamenali druhý případ nákazy smrtícím koronavirem MERS, a to u člověka, který přicestoval ze Saúdské Arábie. Ta je zemí s nejvyšším výskytem syndromu vůbec, od roku 2012 onemocněno přes 490 lidí a za minulých 24 hodin bylo zaznamenáno dalších osm pacientů v Rijádu, Džiddě a Medíně. V Saúdské Arábii se proto rozhodli vyšetřit a očipovat všechny velblody, kteří nejspíš jsou nositeli viru. Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí.

Ve Spojených státech zaznamenali druhý případ nákazy smrtícím koronavirem MERS. Onemocnění se potvrdilo u osoby, která nedávno cestovala do Saúdské Arábie, odkud pochází většina dosavadních nakažených i obětí. Sdělilo to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V Saúdské Arábii byl předtím i Američan, u něhož se zjistilo nakažení koronavirem začátkem měsíce.

Nový pacient začal mít zdravotní problémy při letu z Rijádu do Londýna. Poté odcestoval přes Boston a Atlantu na Floridu, kde byl krátce nato hospitalizován ve městě Orlando. Jeho stav je podle lékařů „uspokojující“. CDC se z preventivních důvodů snaží kontaktovat asi 500 lidí, kteří s nakaženou osobou cestovali ve stejných letadlech.

MERS
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Také první pacient cestoval koncem dubna z Rijádu do Londýna, kde na letišti Heathrow přestoupil na let do USA. Z Chicaga jel poté autobusem do blíže neurčeného města ve státě Indiana. Brzy nato muž začal mít dýchací problémy, horečku a kašel. Na pohotovosti, kam se odebral, mu vzhledem k jeho nedávnému zahraničnímu pobytu udělali i testy na MERS, které přítomnost viru potvrdily.

Lékařka Anne Schuchatová, která má v CDC na starosti onemocnění dýchacího ústrojí, již po prvním zjištěném případu koronaviru MERS v USA prohlásila, že „je důvodem velkého znepokojení zejména kvůli tomu, že jde o nemoc velmi nakažlivou“. Téměř třetina případů nakažení virem končí smrtí pacienta.

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Počet lidí nakažených koronavirem MERS od jeho objevení v září 2012 dosáhl ve světě podle CDC nejméně 538, přičemž 145 z nich již zemřelo. Nejvíce případů hlásí Saúdská Arábie, kde se eviduje 450 případů a 112 mrtvých.

Velbloudi v Saúdské Arábii dostanou kvůli MERS čipy

Saúdská Arábie ohlásila dalších pět úmrtí na koronavirus MERS. V království od roku 2012 onemocněno přes 490 lidí a skoro třetina z nich zemřela. Za minulých 24 hodin zaznamenali dalších osm pacientů v Rijádu, Džiddě a Medíně. Spekuluje se o tom, že nositeli viru mohou být velbloudi. List Saudi Gazette dnes napsal, že všechna tato zvířata dostanou čipy s informací o původu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zemědělství tento týden vydalo pokyny zpřísňující manipulaci s velbloudy. Všichni, kdo jsou s těmito zvířaty v kontaktu, mají nosit roušky a ochranné rukavice a vyhýbat se nakaženým nebo mrtvým jedincům. Nově tajemník ministra pro výzkum a rozvoj Džábir Šahrí sdělil listu Saudi Gazette, že jeho úřad chce nechat vyšetřit všechny velbloudy, aby bylo možné vystopovat původ onemocnění. Čipy, jež zvířata dostanou, budou obsahovat informaci o jejich předcích a zemi původu. Do programu mají být zahrnuta nejenom zvířata z chovů, ale i ta žijící divoce.