Ledovcový štít na Antarktidě se nezadržitelně bortí

Washington - Roztávání ledovců na západní Antarktidě by mohlo zvýšit hladinu moří až o tři metry, což je více, než vědci doposud předpokládali. Proces podle dvou nejnovějších vědeckých studií už nelze zastavit. Ty také varují před řetězovou reakcí.

Mohutný západoantarktický ledovcový štít u Amundsenova moře se nezadržitelně hroutí. Družicové snímky amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ukazují, že tání ledovce je rychlejší, než vědci předpovídali, a překonalo již kritickou hranici, která způsobí dominový efekt. „Systém je v jakési řetězové reakci, která se nedá zastavit,“ oznámil glaciolog NASA z kalifornské univerzity Eric Rignot. 

Jeho vědecká skupina sleduje roztávání všech šesti velkých ledovců na Antarktidě. Globální oteplování a ozónové díry změnily na Antarktidě chování větrů. Ty ohřívají moře, které postupně rozmělňuje spodní část ledovce. Zborcení velkého ledového štítu by proto mohlo oslabit ostatní masy ledu, které by začaly klouzat do moře. Podle odborníků by to mohlo zvýšit hladinu moře až o tři metry.

Další vědecký tým simuloval vývoj západoantarktického ledovce Thwaites. Výsledky studie glaciologa Iana Joughina z Washingtonské univerzity ukazují, že roztávání ledovce začalo a nedá se zvrátit. „Jsme opravdu svědky začátku etapy,“ komentoval situaci Ian Joughin: „Zdá se, že to jde rychle.“ Podle počítačových modelů a topografických map by se měl ledovec rozpustit za 200 až 1 000 let. Následkem tání tohoto ledovce se každoročně zvyšuje hladina moří o jeden milimetr.

I evropské ledovce nevratně mizí

Ohrožená ledová pole neleží jenom na druhém konci planety. Na Passo Tonale v italských Alpách se do 70. let lyžovalo celoročně. „Teploty začaly stoupat a ledovec ustupuje tempem jednoho metru za rok,“ říká předseda místního lyžařského centra.

Aby si zachránili živobytí, končí místní vlekaři sezónu už řadu let pokrýváním ledovce speciální fólií, která odráží sluneční paprsky a uchová až šedesát procent hmoty, která by odtála. Vyhlídky přesto nejsou dobré – podle glaciologů ledovec na konci století zmizí úplně.