Sojuz s prvním japonským velitelem úspěšně dosedl v Kazachstánu

Astana - Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se vrátila na Zemi trojice dosavadních členů její posádky. Japonec Koiči Wakata, Američan Rick Mastracchio a Rus Michail Ťurin přistáli s ruským Sojuzem v kazašské stepi brzy ráno. Sestup z ISS trval zhruba 3,5 hodiny. Přesun přišel ve chvíli, kdy ruská strana v souvislosti se sankcemi a ukrajinskou krizí pohrozila, že neprodlouží využívání ISS po roce 2020, jak chtějí Američané.

První japonský velitel mezinárodní vesmírné mise a jeho dva kolegové se na zemi vrátili po 188 dnech ve vesmíru. Podle přenosu na stránkách amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) proběhlo vše bez problémů. 
  
Na ISS v současnosti zůstala dvojice ruských kosmonautů Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev spolu s americkým astronautem Stevem Swansonem. Spolupráci obou velmocí ale ohrožuje výrazné zhoršení vztahů. Kvůli ukrajinské krizi se ocitly na nejhorší úrovni od studené války.

ISS
Zdroj: ČT24

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v úterý pohrozil, že Rusko neprodlouží využívání ISS po roce 2020. Mluvčí NASA Allard Beutel na to reagoval slovy, že vesmírná kooperace byla vždy klíčovým bodem vzájemných vztahů obou zemí. O žádných chystaných změnách prý Moskva úřad oficiálně neinformovala.
  
Kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy proti Rusku za anexi ukrajinského poloostrova Krym NASA na začátku dubna pozastavila veškerou spolupráci s Ruskem s výjimkou ISS. Tam se kosmonauti z celého světa mohou v současnosti dostat pouze ruskými raketami.