Je Pistorius blázen? Soud nařídil psychiatrické testy

Pretoria - Jihoafrická soudkyně nařídila, aby se handicapovaný atlet Oscar Pistorius podrobil psychiatrickým testům. Dosavadní důkazy podle ní nestačí. Na Pistoriusovo duševní zdraví by se nyní měli zaměřit odborníci. Podle komentátorů tak bude proces o dost delší, než se přepokládalo, píše server BBC News. Podle obžaloby zabil sportovec svou přítelkyni Reevu Steenkampovou úmyslně. Atlet to popírá s tím, že si ji spletl s „vetřelcem“.

Státní zástupce Gerrie Nel požádal o psychiatrický posudek poté, co soudní psychiatrička Merry Vorsterová prohlásila, že atlet trpí úzkostnou poruchou. Tento stav totiž mohl ovlivnit Pistoriusovo chování v den, kdy zabil Reevu. Právní experti navíc tvrdí, že verdikt může záviset právě na tom, jak soudce porozumí tomu, jak sportovec přemýšlel ve chvíli, kdy stiskl spoušť.

Podle obžaloby se milenci loni v noci na svatého Valentýna pohádali. Pistorius, který u sebe běžně nosil zbraň, pak svoji přítelkyni přes dveře koupelny zastřelil. Obžaloba tvrdí, že se hádali i dřív. Sprinter úmyslné zabití vyvrací – z koupelny podle svých slov slyšel zvuk, který připomínal zloděje. A střílel proto, že chtěl sebe a svou přítelkyni ochránit.

Pistorius u soudu dříve řekl, že měl „zlomené srdce“, když spatřil tělo své mrtvé přítelkyně. „Křičel jsem na ni. Zkontroloval jsem, jestli dýchá, jestli má puls,“ popsal chvíle po střelbě.

Oscar Pistorius
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečel a zvracel. Podle státního zástupce měl atlet emocionální záchvaty proto, že byl frustrovaný z toho, že je jeho verze událostí nepravděpodobná.

Bude-li Pistorius uznán vinným, hrozí mu až doživotí. V Jihoafrické republice nejsou poroty, rozhoduje jediný soudce spolu se dvěma přísedícími.