Půlka května a v Alpách čekají přívaly sněhu

Vídeň – Obyvatelé rakouských Alp by se měli připravit na pořádný příval sněhu. Podle meteorologů ho zde může v příštích dnech napadnout až metr a půl. V nižších polohách se čekají vydatné srážky, které by mohly způsobit místní povodně a sesuvy svahů. S nepřízní počasí se potýká i Balkán – na některých místech Chorvatska a zejména Bosny a Hercegoviny se rozlily řeky. Postižena je i oblast bosenské metropole Sarajeva, jehož části přišly o elektrický proud, protože se řada transformátorů ocitla pod vodou.

Na možné záplavy se připravuje také Srbsko, kde už několik dní prší a do pátku má déšť pokračovat. Někde vyhlásili stav ohrožení, i když zatím nikde nebyla nutná evakuace obyvatel. Meteorologové upozorňují, že množství vody v řekách neustále roste a že v nadcházejících dvou dnech mají srážky dosáhnout či dokonce přesáhnout měsíční srážky.

Oblačnost, která se zformovala nad Balkánem, bude výrazně ovlivňovat i počasí v České republice. Český hydrometeorologický ústav proto dnes varoval před nebezpečím povodní na území Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Mezi nejvíce postižené oblasti budou prý patřit povodí Bečvy, Olše a horní Moravy. V Beskydech a Jeseníkách totiž prý může během příštích dvou dnů spadnout až 120 milimetrů srážek.