Jackie psala o svém životě s JFK knězi, dopisy jdou do dražby

Washington - Jacqueline Kennedyová, jak ji veřejnost neznala. Do dražby v Irsku jde přes 30 dosud nezveřejněných dopisů bývalé americké první dámy. Soukromá korespondence s irským duchovním nabízí na její osobnost i život nový pohled. Dražba by mohla vynést přes milion eur.

Jacqueline Bouvierové bylo jednadvacet let, když se během svého putování Irskem setkala s Josephem Leonardem. Třiasedmdesátiletý irský kněz se pak stal jejím zpovědníkem, rádcem a dopisovým přítelem.

„Je to poprvé, kdy vlastně vidíme Jackie jako ženu. A proto jsou dopisy nesmírně důležitým prvotním zdrojem pro její životopisce,“ tvrdí Philip Sheppard z irského aukčního domu Sheppards. Dopisy mají většinou osm až deset stran. „Ukazují, jaký to byl skvělý člověk. Prostě úžasná žena,“ dodává Sheppard.

Jackie se svým důvěrníkem Josephem Leonardem
Zdroj: ČT24

Joseph Leonard sledoval už její první lásky, ještě před osudovým seznámením s Johnem Fitzgeraldem.
„Jsem tak zamilovaná. Poprvé v životě se chci vdávat… Je to nejšťastnější pocit na světě.“

Dopisy jsou intimním svědectvím i ne vždy úsměvného života po boku mladého ambiciózního Kennedyho.
„Je trochu jako můj otec. Rád loví a pak ho úlovek nudí. Takže po svatbě potřebuje důkazy, že je stále atraktivní, proto flirtuje s jinými ženami a odmítá mě,“ napsala Jackie v roce 1952.

Odkud se dopisy vzaly, nechce aukční síň prozradit. Čtrnáct let korespondence pokrývá období od roku 1950. Tři desítky dopisů svědčí o nejkrásnějších, ale i nejtěžších chvílích života americké první dámy. I přes všechen lesk a popularitu pociťovala úskalí života na vrcholu společnosti.
„Tento svět může vypadat zvenku velmi okouzlující. Ale když jste uvnitř – a jestli jste osamocen – tak to může být peklo.“

Dramatickým zvratem jejího života byla poslední jízda s manželem. Před kamerou se první dáma ještě držela, dopisy vzdálenému důvěrníkovi ale překypovaly lítostí a pochybnostmi.
„Myslím si, že Bůh si vzal Jacka, aby světu ukázal, jak budeme bez něho ztraceni… Musím věřit, že Bůh existuje, jinak nemám naději, že Jacka ještě potkám.“

Irský kněz zemřel v roce 1964. S Jackie se osobně setkal jen dvakrát. Přesto jsou dopisy Jacqueline Kennedyové neobvyklým důkazem jejich hluboké důvěry a přátelství - i na dálku. Vzhledem k tomu, že Jackie neposkytla 30 let žádný rozhovor, je korespondence z let 1950 až 1964 vlastně její autobiografií. Své soukromí si pečlivě střežila – a přátele, kteří o ní promluvili do médií, ze svého života jednoduše odstřihla.

Sbírka 33 dopisů bude dražena 10. června společně se zásnubním oznámením, vánoční pohlednicí, kterou podepsali Jackie i JFK, a kondolencí, kterou Jackie poslala Leonardově faře po jeho úmrtí.

Petr Sís o setkání s Jackie Kennedyovou

„Věděla o všem a byla všemu otevřená. Pro mě jako pro umělce to bylo setkání s někým, kdo byl mým fanouškem. Měli jsme plány na spoustu dalších knížek. Bylo to jedno z nejhezčích setkání za dobu, co jsem byl v Americe.“