Telička: Snížíme administrativní zátěž a odstraníme překážky

Praha - Výsledky europoslanců za posledních pět deset let jsou tristní. Máme jasno, kde jsou slabiny EU nebo v jakých oblastech není schopna jednat, říká lídr kandidátky do Evropského parlamentu Pavel Telička (nestr. za ANO). Zasadit by se chtěl především o lepší fungování vnitřního trhu a odstranění výrazné administrativní zátěže. Překážky vidí například v dopravě či logistice. „Klíčovým národním zájmem je pro nás stabilní a prosperující EU,“ dodává.

Telička: Chceme stabilní a prosperující EU (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Osobní prioritou Teličky je především lepší fungování vnitřního trhu, jeho ochrana a výrazné snížení administrativní zátěže. „Chce to mít politickou vůli, schopnost a invenci…,“ uvedl Telička. Legislativa EP podle něj některé problémy neřeší. Na vnitřním trhu je podle něj řada administrativních překážek. Problémy vidí například v oblasti dopravy nebo logistiky. Na zavedení Eura musí být podle Teličky Česká republika nejprve „udržitelně připravena“. „Nemyslím si, že to je to otázka několika příštích let. Eurozóna má problémy, které musí vyřešit, a jsou zde i systémové slabiny,“ uvedl.

Do Evropského parlamentu by formace podle jejího lídra přinesla profesionály. „Nezávislá studie ukázala, jak politici, kteří jsou v Parlamentu pět deset let, selhávají oproti těm novým,“ uvedl Telička. Nemáme politické trafikanty, dodal. Plat europoslance pro něj není v tuto chvíli tou nejrelevantnější otázkou. Co se týká sídla EP, strana by je preferovala v Bruselu, podle Teličky to však není realistické. Francie to bude vetovat, dodal.

Vydáno pod