Třetina obyvatel Podněstří je pro spojení s Ruskem

Moskva/Kišiněv - Pro spojení s Ruskem se v referendu vyslovilo 185 000 obyvatel takzvané Podněsterské republiky, úzkého pásu země mezi Moldavskem a Ukrajinou, jehož samostatnost žádný stát neuznává. Ruské agentuře ITAR-TASS to řekla předsedkyně Svazu ruských společenství v Podněstří Viorika Kochtarjovová. V regionu, který se po rozpadu Sovětského svazu odštěpil od Moldavska, žije přes půl milionu lidí.

Podle Kochtarjovové se „stihla“ podepsat jen třetina obyvatel Podněstří, protože referendum trvalo jen dva týdny. Sčítací komisaři se prý nedostali do všech obcí.

O víkendu se podpisové archy pokoušel z Podněstří vyvézt ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Jeho cesta vyvolala roztržku, když Rumunsko ani Ukrajina letounu nepovolily průlet a Rogozin musel přistát v moldavském Kišiněvě.

Při neplánované zastávce mu prý celníci část podpisových protokolů zabavili. Rogozin po incidentu prohlásil, že se do regionu „vrátí v bombardéru“.

Moldavské ministerstvo vnitra nyní podle místních médií zabavené archy zkoumá s cílem zjistit, zda referendum neodporovalo moldavským zákonům.

Podle Moskvy byla moldavská vláda o Rogozinově cestě předem informována a reakce na jeho jednání byla přehnaná. Zabavení podpisových archů bylo podle Ruska protiprávní. „Podobné nepřátelské akce by se neměly opakovat,“ uvedla ruská diplomacie.

Podněstří v roce 1990 vyhlásilo nezávislost na Moldavsku, kterou však svět včetně Ruska oficiálně neuznal. Moskva však region na hranici s Ukrajinou podporuje svou vojenskou přítomností a mohutnými finančními injekcemi. Rogozin už delší dobu působí ve funkci zvláštního kremelského zmocněnce pro Podněstří.

Vydáno pod