Část Balkánu je pod vodou, Srbsko vyhlásilo stav ohrožení

Bělehrad – Vydatné deště způsobily záplavy na několika místech Evropy. V Srbsku si vyžádaly již pět obětí na životech. Premiér Aleksandar Vučić v zemi vyhlásil stav ohrožení. Podle něj jde o nejhorší záplavy registrované v zemi. Meteorologové očekávají, že se situace bude i nadále zhoršovat. Bez proudu jsou desetitisíce domácností, leckde je přerušená doprava, silniční i železniční. Počasí způsobuje problémy i v některých částech Bosny a Hercegoviny, v Maďarsku a Rakousku.

Dlouhotrvající srážky na mnoha místech Srbska zapříčinily povodně. Premiér Vučić odpoledne vyhlásil stav ohrožení v celém Srbsku. Podle něj jde o dosud nejkatastrofálnější záplavy a intenzivní deště registrované v zemi. Vláda podle médií už požádala o pomoc Evropskou unii, Rusko a Slovinsko.

Na západě a jihozápadě země již muselo být ze svých domovů evakuováno na 700 lidí, desetitisíce domácností jsou bez proudu. Kvůli vážné situaci bylo na řadě míst přerušeno vyučování. V Bělehradě budou školy zavřené minimálně do konce týdne.

Počasí způsobilo také komplikace v dopravě. Vlaky například nejezdí do Černé Hory a do jihosrbského města Niš. Automobily se nedostanou také na některé vedlejší silnice i na hlavní magistrálu vedoucí z Bělehradu do Černé Hory.

Stav ohrožení na některých mísetch vyhlásila i Bosna

Stav ohrožení musely vyhlásit i úřady na některých místech v Bosně, zejména v centrální oblasti a na severovýchodě země, kde kvůli intenzivním srážkám vystoupily toky ze břehů. Záplavy postihly zejména Sarajevo, Zenici, Bijelinu a Tuzlu. Voda v těchto městech podle médií zaplavila nebo izolovala stovky domů. Řeka Miljacka, která protéká hlavním městem, už zaplavila velkou oblast sídlišť a zemědělské půdy.

V Sarajevu je bez elektrického proudu kolem 3 500 domácností a na Zenicku probíhá evakuace obyvatelstva a dobytka. Na řadě míst byla přerušena doprava, protože voda zaplavila nebo podemlela silnice. Za uplynulé dva dny spadlo v Bosně rekordní množství srážek od roku 1892, kdy se začalo s jejich měřením. V některých regionech na severu a východu země napršelo až 150 litrů vody, což je dvojnásobek měsíčního průměru.

Deště trápí i Rakousko a Maďarsko

Vydatné deště doprovázené bouřkami postihly v Rakousku hlavně jižní a východní spolkové země. Ve Štýrsku se v důsledku popadaných stromů ocitlo bez elektřiny 4 000 domácností. V Burgenlandsku bylo na odstraňování škod po popadaných stromech nasazeno 17 hasičských jednotek.

Z obavy před možnými záplavami se budují hráze z pytlů s pískem u Balatonského jezera a protipovodňová opatření začala i podél řeky Ráby v západní části Maďarska. Škody způsobuje hlavně silný vítr, který někde přesáhl sílu 100 kilometrů v hodině. Z řady míst jsou hlášeny vyvrácené stromy, které popadaly na silnice a znemožnily dopravu. V pěti z 19 žup je leckde obyvatelstvo bez proudu, protože vichr porážel i sloupy elektrického vedení.

Vydáno pod