Těhotná Súdánka odmítla přijmout islám. Čeká ji oprátka

Chartúm – Súdánský soud v Chartúmu odsoudil těhotnou ženu ke smrti oběšením. Provdala se totiž za křesťana a údajně se vzdala islámu. Mezinárodní organizace Amnesty International označila trest za „otřesný a odporný“. Meriam Ishagovou zřejmě oběsí až za dva roky, tedy po porodu. Žena jakoukoli vinu popírá.

Po odtržení Jižního Súdánu v roce 2011 vyznává v zemi více než 95 procent obyvatel islám. Súdán se řídí tradičním islámským právem šaría. „Dali jsme vám tři dny na to, abyste se vrátila k islámu. Když trváte na svém, odsuzuji vás k smrti oběšením,“ oznámil soudce ženě. Navíc ji nařídil zbičovat sta ranami za údajné smilstvo. Manželství s křesťanem totiž neuznal za platné.

Ishagová prohlásila, že byla svou matkou vychována jako ortodoxní křesťanka, protože její muslimský otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry.

Rozsudek vyvolal vlnu kritiky ze strany velvyslanectví západních zemí i humanitárních organizací. „Amnesty International věří, že Meriam je vězněm svědomí, odsouzená pouze na základě svého náboženského vyznání, a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěna,“ řekl zástupce organizace pro Súdán Manár Idris.

„Skutečnost, že byla žena odsouzena k trestu smrti za svou náboženskou volbu a k bičování za manželství s mužem údajně jiného náboženství, je otřesné a odporné,“ prohlásil Idris z Amnesty International.

Před soudem se sešly dvě skupiny demonstrantů - Ishagové příznivci i odpůrci. „Nepopravujte Meriam,“ skandovalo asi 50 lidí. Její právníci se chtějí odvolat k soudu vyšší instance, aby verdikt zrušil.

Vydáno pod