Obětí důlního neštěstí v Turecku bude nejspíš přes 300

Ankara/Soma - Už 284 obětí si vyžádalo důlní neštěstí ve městě Soma na západě Turecka. 18 horníků, kteří zůstávají pod zemí, má jen mizivou šanci na přežití. Podle ministra energetiky by se tak počet mrtvých měl zastavit na čísle 302. Tragédie vyvolala protesty odborů. Upozorňují na špatné bezpečnostní podmínky, které podle nich v dolech zavládly po privatizaci. U dolu dnes vypukla protestní demonstrace, kterou policie rozháněla vodními děly a slzným plynem.

„Domníváme se, že uvnitř dolu není více než 18 lidí,“ řekl novinářům turecký ministr energetiky Taner Yildiz na základě informací, které vláda shromáždila od majitelů důlní společnosti a příbuzných horníků. Záchranáři se nadále snaží vyprostit těla obětí, živé horníky ale vynesli ven naposledy ve středu večer.

„Čekám na svého bratra. Už více než 30 hodin nemáme žádné zprávy. Je tohle lidské? Čekáme na něj už hodiny - už měl být dávno venku, mrtvý nebo živý,“ uvedla Simgul Coskunová, příbuzná jednoho z horníků uvězněných v dole.

Země drží třídenní smutek. Spolu s ním zemi zachvátily protesty hornických odborů. Stěžují si na špatné bezpečnostní podmínky v dolech. Jejich majitelé prý riskují životy tisíce horníků kvůli co nejvyššímu možnému zisku.

Provozovatel dolu, společnost Soma Holding, nicméně popřel, že by jakkoli zanedbal nutná bezpečnostní opatření a že by na tragédii nesl nějaký podíl. „Stále nevíme, co nehodu způsobilo. Není v tom žádné zanedbání z naší strany,“ zdůraznil manažer dolu Akin Celik. Navzdory tragédii má Soma Holding v úmyslu důl dál provozovat.

Za příčinu tragédie byla dosud považována závada na elektrickém rozvodném zařízení, která zřejmě vedla k explozi a požáru. Podrobné vyšetřování případu se ale teprve rozbíhá. Velká část horníků podle ministra zemřela na otravu oxidem uhelnatým. Provozovatel dolu ale dnes uvedl, že závada na rozvodném zařízení příčinou požáru nebyla. Co požár způsobilo, se s určitostí neví, podle společnosti Soma Holding to ale mohla být exploze uhelného prachu.

Po důkladném prošetření příčin tragédie volá turecká vláda. Ministr Yildiz dnes prohlásil, že případní viníci neuniknou trestu.

Podle serveru listu Hürriyet upozornila již před čtyřmi lety odborná zpráva důlních expertů na rizika spojená s provozem dolu, ale žádná doporučená protiopatření na zajištění jeho bezpečnosti nebyla přijata.

Obětí důlní tragédie přibývá (zdroj: ČT24)