Čína evakuuje z Vietnamu své občany

Hanoj/Peking – Čína vyslala do Vietnamu pět lodí, které mají urychlit evakuaci čínských občanů. Ti se v minulých dnech stali terčem násilných protestů proti instalaci čínské ropné plošiny v oblasti Jihočínského moře, kterou si nárokuje Vietnam. Několik Číňanů přišlo během protestů o život. Přes tři tisíce jich už zemi opustily.

Čínské ministerstvo zahraničí sdělilo, že z Vietnamu už bylo kvůli násilnostem evakuováno přes 3000 Číňanů. Během týdne zemřeli dva čínští státní příslušníci a asi stovka jich utrpěla zranění. Šestnáct kriticky zraněných Číňanů přepravil z Vietnamu do vlasti čínský lékařský letoun. Dalšími dvěma charterovými lety se dnes vrátilo do vlasti 300 Číňanů včetně několika zraněných.

Peking rovněž oznámil, že zastaví některé projekty plánované ve spolupráci s Vietnamem a vydá varování, aby občané Číny do Vietnamu necestovali.

Vietnam zpočátku nad demonstracemi přivíral oči, v sobotu ale nařídil účastníkům, aby protesty ukončili. V Hanoji dnes zasahovala proti skupině demonstrantů a novinářů před čínským velvyslanectvím. Celkem v Hanoji a Ho Či Minově Městě hlídkují tisíce policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek, kteří mají jakýmkoli dalším protestům zabránit. Zvlášť přísně úřady hlídají domy disidentů a dalších odpůrců režimu.

Čína evakuuje své krajany z Vietnamu (zdroj: ČT24)

Současné nepokoje jsou jednou z nejhorších krizí v čínsko-vietnamských vztazích od krátké pohraniční války, kterou spolu oba státy svedly v roce 1979. Podle médií instalace ropné plošiny zvedla vlnu vietnamského nacionalismu, který by se mohl snadno vymknout kontrole a ohrozit nejen podniky v zemi, ale i domácí politickou stabilitu.

Vydáno pod