CVVM: Týden před evropskými volbami dominují ANO a ČSSD

Praha – Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) přišlo necelý týden před volbami do Evropského parlamentu s výsledky květnového průzkumu preferencí – čtvrtina lidí (25 procent), kteří k volbám jít chtějí, hodlá podpořit koaliční hnutí ANO 2011, o dvě procenta méně přisuzuje průzkum sociálním demokratům. V eurovolbách by většinou uspěly subjekty, které dnes zasedají ve sněmovně.

Rozhodnuto jít k volebním urnám je podle průzkumu CVVM 14 procent voličů, dalších 21 procent se ke své účasti u voleb spíše kloní a 11 procent dotázaných ještě nemělo tušení. Z průzkumu se tedy dá odhadovat volební účast okolo 35 procent. Zatímco podpora ANO se během posledních měsíců pohybuje na obdobné úrovni, ČSSD si oproti dubnu polepšila o 3 procenta na 23.

Polepšili si i komunisté, jejichž preference vzrostly o dva procentní body na 11 procent. Pokles se naopak dotkl preferencí TOP 09 a vládní KDU-ČSL, dostaly se na 8 a 6 procent. Šestiprocentní podpory by dosáhla i ODS, která meziměsíčně poklesla o jeden procentní bod.

  • Autoři upozorňují, že se nejedná o volební prognózu ani o volební model. Průzkum se uskutečnil mezi 5. a 12. květnem. Zúčastnilo se jej 1 027 obyvatel ČR starších 15 let. Dnes naposledy lze výsledky průzkumů před evropskými volbami zveřejnit. Od úterka až do uzavření volebních místností v sobotu 24. května ve 14:00 platí zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů pod hrozbou finanční sankce.