Radikální duchovní abú Hamza Masrí odsouzen za terorismus

New York – Radikální muslimský duchovní abú Hamza Masrí byl newyorskou justicí uznán vinným z terorismu. Šestapadesátiletému muži spojovanému s al-Káidou či Talibanem, který všechna obvinění odmítal, hrozí doživotí. Dvanáctičlenná porota mu podle agentury Reuters přisoudila vinu ve všech 11 bodech obžaloby.

Jednooký a bezruký imám byl odsouzen mimo jiné za poskytování techniky a odborných rad radikálním jemenským militantům, kteří v roce 1998 unesli skupinu západních turistů. Masrí u soudu vystupoval pod svým rodným jménem Mustafá Kamál Mustafá a čelil rovněž obvinění, že se mezi lety 1998 až 2000 pokoušel v americkém státě Oregon založit výcvikový tábor pro teroristy a zajišťoval finance pro teroristickou síť al-Káida a afghánský Taliban, kterému prý také obstarával nové bojovníky. Soud mu během zářijového rozhodování o výši trestu může uložit až doživotní vězení. 

Obhájci trvali na Hamzově nevině a tvrdili, že veškerá obvinění vycházejí pouze z tvrdosti vyjádření, která používal v četných mediálních rozhovorech namířených proti Západu.

Během procesu zazněla řada jeho slov z těchto rozhovorů, mimo jiné i úryvek, v němž podpořil teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001. Rychlý verdikt po čtyři týdny trvajícím procesu podle obhajoby dokazuje, že porotci ve svém rozhodnutí emotivně reagovali na podobná slova a nechovali se racionálně. „Toho jsme se báli, že nedojde vůbec na žádné rozvahy. Přesvědčení není zločin,“ prohlásil obhájce Joshua Dratel.

Šéf poroty, který odmítl zveřejnit své jméno, novinářům řekl, že duchovnímu se „bezpochyby“ dostalo férového procesu. 

Hamza během své výpovědi popřel, že by měl cokoli společného s jemenským či oregonským případem. Prokuratura však kontrovala svědectvím dvou mužů tvrdících, že je do oregonského tábora poslal právě on, a důkazem o tom, že den před jemenskou akcí mluvil se šéfem tamní teroristické buňky. „Abú Hamza se pokoušel vylíčil sebe sama jako kazatele víry. Namísto toho byl cvičitelem teroristů,“ řekl návladní Preet Bharara, pro nějž šlo v krátké době již o druhý případ usvědčeného teroristy. 

Původem egyptský muslimský kazatel Hamza byl po dlouhých letech soudních sporů v roce 2012 deportován do USA z Británie, kde byl už předtím odsouzen k sedmi letům vězení za podněcování rasové nenávisti. 

Vydáno pod