Po pěti stech letech se na světlo světa podívá Kolumbova Santa Maria

Port-au-Prince - Tento týden začne vytahování vraku lodi Santa Maria z flotily Kryštofa Kolumba, kterou tým amerických průzkumníků objevil nedaleko severního pobřeží Haiti. Jedna ze tří lodí, s nimiž Kryštof Kolumbus poprvé vstoupil na americký kontinent, ztroskotala nedlouho poté v prosinci 1492 a přes pět set let ležela skryta na mořském dně. Podle hlubinného potápěče Jaroslava Kočárka si ale nelze představovat, že průzkumníci vyzdvihnou loď jako takovou, ta totiž během staletí srostla s podmořskými rostlinami. Těšit se tak můžeme spíše na předměty, které používali Kolumbovi námořníci.

Vedoucí průzkumu Barry Clifford tvrdí, že se trosky nacházejí přesně v místě, které Kolumbus před pěti sty lety popsal jako místo zkázy Santy Marie, a vrak odpovídá i svými rozměry. „Myslím si, že vrak mohl opravdu být nalezen,“ potvrdil Kočárek, který zároveň vysvětlil, že přestože loď leží na mořeplavcem popsaném místě, v této části oceánu ji nebylo vůbec jednoduché objevit. „Na Haiti je nestabilní politická situace a není tam rozšířená infrastruktura,“ upozornil Kočárek. Na vyzvednutí a průzkumu se bude podílet i haitská vláda, které by potvrzení identity slavné lodi výrazně pomohlo oživit turistický ruch.

Podle Clifforda je trup lodi pokrytý řasami a korály poměrně zachovalý. „Jedná se o dřevěnou loď, takže toho z ní za těch 500 let mnoho nezůstalo,“ dodal Kočárek s tím, že byly nalezeny například kameny dovezené ze Španělska a Portugalska. V lodi nalezli průzkumníci také dělo z Kolumbovy flotily, které ale bylo uloupeno.

Kočárek: Ze Santy Marie za těch 500 let mnoho nezůstalo (zdroj: ČT24)

Vrak se nachází 20 metrů pod vodou a poměrně nedaleko od břehu, vyzdvihnout ho ale podle Kočárka nejspíš nebude možné, zbytky lodi jsou totiž prorostlé mořskými rostlinami. Výzkumníci tak spíše vyzvednou artefakty, jako jsou předměty denní potřeby námořníků.

Na dně moří a oceánů je podle statistik OSN přes tři miliony lodních vraků. „Našlo se z nich minimální množství,“ upozornil Kočárek. „Zajímavé vraky jsou ty, které lze vyzvednout nebo navštívit,“ řekl Kočárek, který sám nalezl německý torpédoborec T5 v hloubce 70 metrů Baltského moře v Polsku. Balt je takovými vraky protkaný, navíc není moc hluboký, proto je oblíbeným místem objevitelů. Lodi lze nalézt ale i v pro potápěče atraktivním Rudém moři, třeba i nedaleko oblíbeného egyptského letoviska Hurghada.

Santa Maria byla vlajkovou lodí Kolumbovy malé flotily, která vyplula ze Španělska v srpnu 1492 pod záštitou krále Ferdinanda II. a královny Izabely I. Kolumbus chtěl prorazit západní cestu do Asie a zjednodušit tak dovoz koření. V říjnu 1492 ale dorazil k ostrovům v Karibiku a učinil historický objev amerického kontinentu. V prosinci Santa Maria najela u pobřeží Haiti na mělčinu a ztroskotala.

Vyplutí Kryštofa Kolumba v roce 1492
Zdroj: ISIFA/National Maritime Museum

Tři Kolumbovy lodě - Niňa, Pinta a Santa Maria - vypluly na cestu přes oceán z andaluského přístavu Palos de la Frontera 3. srpna 1492. Po více než dvou měsících plavby pak narazily na Nový svět. Ve dvě hodiny ráno 12. října se z tajemného oceánu konečně vynořila země. Byl to jeden z bahamských ostrovů, domorodci nazývaný Guanahaní.

Když v roce 1492 dorazil Kryštof Kolumbus ke břehům Ameriky, domníval se, že doplul do Asie. Celou věc uvedl na pravou míru až o deset let později další ze slavných mořeplavců Amerigo Vespucci. Právě on si jako první uvědomil, že „země na západě“ je ve skutečnosti dosud neznámým kontinentem.