Nejlepší obrana je útok: Čína reaguje na obvinění ze špionáže výhrůžkami

Peking - Spojené státy viní Peking z virtuální špionáže - měl sledovat šest amerických firem. Soud obvinil pět čínských představitelů z krádeže obchodního tajemství. Hackeři údajně napadli americké společnosti s cílem získat informace, které by byly užitečné pro konkurenci. Asijská velmoc Spojeným státům pohrozila odvetnými opatřeními, pokud by zašli s obviněními dál. „Jestli budou Spojené státy i nadále trvat na tom, že si půjdou svou cestou, Čína přijme opatření pro rozhodnou odvetu,“ prohlásil mluvčí státního informačního úřadu. Čínské úřady dnes také zakázaly používat v počítačích ve veřejném sektoru program Windows 8, nejnovější operační systém americké společnosti Microsoft.

Americká justice obvinila v pondělí pět čínských armádních funkcionářů z toho, že se nabourávali do počítačových systémů velkých průmyslových firem v USA a získávali od nich důležitá data. Jde vůbec o první obvinění, které americké úřady vznesly vůči konkrétním činitelům cizí země v souvislosti s počítačovou špionáží.

Čínský ministr zahraničí si dnes předvolal amerického velvyslance v zemi, aby tlumočil Washingtonu stížnost na obvinění skupiny Číňanů z počítačové špionáže. Bílý dům se nechal slyšet, že by i po obvinění chtěl nadále s Pekingem spolupracovat v rámci komise řešící právě předcházení podobným útokům. Čína však již oznámila přerušení její činnosti a nyní pohrozila dalšími nespecifikovanými opatřeními.

Spojené státy se čínských hackerů obávají dlouhodobě, což vyplývá z tajných depeší amerických diplomatů zveřejněných serverem WikiLeaks. Jeden z kabelogramů již v roce 2009 připisoval útoky čínské armádě.

  • „Čínská špionáž ve Spojených státech není ničím novým. Washingtonu buď došla trpělivost, má v ruce konkrétní důkazy, nebo se Číňané dotkli nějaké velmi citlivé oblasti. Nebo všechno dohromady,“ uvedl zpravodaj ČT Řezníček.

Čína zakázala používat nejnovější Windows ve veřejném sektoru

Čínské úřady zakázaly používat u počítačů ve veřejném sektoru program Windows 8, což je nejnovější operační systém americké společnosti Microsoft. Zdůvodnily to snahou o úspory energie a zajištění počítačové bezpečnosti. Čína je pro největšího světového producenta operačních systémů osobních počítačů už dlouho velmi nesnadným trhem.

Čínské středisko pro centrální vládní nákupy vydalo zákaz instalovat Windows 8 na vládní počítače v rámci oběžníku o využívání energeticky úsporných produktů. Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína má tento krok zajistit bezpečnost počítačů poté, co Microsoft ukončil v dubnu technickou podporu systému Windows XP, který se v Číně široce používá. Ukončení podpory 13 let starých XP vystavilo jejich uživatele hrozbě virů a útoků.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Ryan Nakashima

Microsoft na čínském trhu zaostává za jinými částmi světa. Bývalý šéf společnosti Steve Ballmer zaměstnancům v roce 2011 údajně řekl, že kvůli pirátství vydělává Microsoft v Číně méně než například v Nizozemsku, třebaže na čínském trhu se prodá zhruba stejně počítačů jako v USA. „Čínské rozhodnutí zakázat Windows 8 ve veřejných zakázkách maří snahu Microsoftu nahradit XP tímto systémem,“ uvedla k tomu firma Canalys. Odhadla, že systém XP má na čínském trhu stolních počítačů stále kolem 50 procent.