Na většině pařížských ulic už brzy jen třicítkou

Paříž – Omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině chce pařížská radnice rozšířit na většinu ulic metropole. Tento plán, který se nemá týkat hlavních tahů, jako je například slavná třída Champs-Elysées, schválila radnice v pondělí večer. Přesné datum pro zavedení nejnovějších změn zatím stanoveno nebylo.

Od loňského září platí omezená rychlost na 30 kilometrů v hodině ve třetině pařížských ulic, tedy na 560 kilometrech. Ve městě existují už také „obytné zóny“, kde je rychlost omezena na 20 kilometrů v hodině, a kde tedy mohou volně procházet i chodci a projíždět cyklisté. Na okružní pařížské dálnici, périférique, byla rychlost snížena z 80 na 70 kilometrů za hodinu.

„Spíše než o zobecnění mluvme o změně toho, co je nyní pravidlem - 50 kilometrů v hodině - a výjimkou, tedy 30 kilometrů v hodině,“ uvedl zástupce radničního odboru dopravy Christophe Najdovski.

Podle deníku Le Parisien se radnici tímto opatřením těžko splní cíl snížit emise z výfukových plynů, což byl podle jeho názvu hlavní záměr. Každopádně má ale vést k omezení počtu nehod ze střetů chodců s motorkami.