Život syrských uprchlíků: Zamykatelná obydlí, bující obchod a relativní bezpečí

Damašek - Občanská válka v Sýrii trvá už přes tři roky. Za tu dobu zemřelo více než 160 tisíc lidí. Alespoň to tvrdí Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Statistiku vede s pomocí bojovníků a zdravotníků, kteří jsou v Sýrii. Mezinárodní Červený kříž nyní oznámil rekordní rozpočet na pomoc syrským běžencům. V přepočtu jde skoro o 4,5 miliardy korun. Peníze pro největší uprchlickou vlnu posledních desetiletí navyšuje také OSN a další humanitární organizace. Putují třeba do jordánského Zaatarí.

Jak žijí syrští uprchlíci v jordánském Zaatarí? (zdroj: ČT24)

Zaatarí je uprchlická megalopole s největším počtem syrských běženců na světě. Od svého založení před pouhými dvěma roky se počet obyvatel vyšplhal na sto tisíc. Tábor je velmi dobře zorganizovaný, po vojenském stylu rozdělený na jednotlivé sekce. Každá má deset tisíc obyvatel. „Jsme schopni naplnit základní potřeby. Taky postupně rozšiřujeme i elektrické vedení,“ podotkl Kevin David White z Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. 

Konec syrské války je v nedohlednu, a tak tu většinu stanů nahradily pohodlnější a hlavně zamykatelné obytné buňky. Část jich zaplatilo i Česko. Denně se tu spotřebují skoro čtyři miliony litrů vody. Fungují zde také tři velké nemocnice a 120 mešit. Počet obchodů, které si tu podnikaví Syřané otevřeli, překročil 2,5 tisíce. 

Pod klidným povrchem ale bublají problémy. Objevují se kriminální skupiny, kvete černý obchod a šíří se zvěsti o drogách. Na hlavní třídě, nazvané Champs Ellysées, před pár týdny při střetech s jordánskou policií zemřel jeden Syřan. Přes všechny obtíže ale obří tábor nabízí uprchlíkům bezpečné útočiště. Celý svět doufá, že bude jen dočasné. 

Uprchlický tábor v Jordánsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mohammad Hannon

V Sýrii 160 tisíc mrtvých, prezidentské volby za rohem

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) nedávno oznámila, že více než tříleté krveprolití v Sýrii si vyžádalo už přes 160 tisíc obětí. Mezi 162 402 mrtvými je téměř 54 tisíc civilistů a z nich více než 8000 byly děti. 

Syrská krize začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačení prvních demonstrací pak vedlo k ozbrojenému boji, který stále trvá. Damašek hodlá v červnu uspořádat prezidentské volby, v nichž Asada považuje za nejnadějnějšího kandidáta.